Symbolika faszystowska?

• Autor wątku Autor wątku Takichopak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Takichopak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie. Otóż czy noszenie krzyża celtyckiego na koszulce jest prawnie zakazane? Jak i również napisu oraz znaczku Good Night Left Side? Również czy bycie dumnym z rasy i pochodzenia podchodzi pod znamiona przestępstwa? Nie ma się to w żaden sposób do nienawiści, ani niczego, pytam z czystej ciekawości.

Takichopak napisał:
Również czy bycie dumnym z rasy i pochodzenia podchodzi pod znamiona przestępstwa?
Sprecyzuj, w jaki sposób jesteś dumny z czegoś, w czym nie ma ani odrobiny Twojej zasługi...
Za samą dumę nie można odpowiadać, ale za pewne formy okazywania pogardy już tak.

ConanTheLibrarian napisał:
Sprecyzuj, w jaki sposób jesteś dumny z czegoś, w czym nie ma ani odrobiny Twojej zasługi...
Też pomyślałem - jak można być dumnym z faktu bycia przedstawicielem tej czy innej rasy (czyli z czegoś, na co absolutnie żadnego wpływu nie mamy)?
Zresztą takie podejście chyba jednak sugeruje, że bycie kimś innej rasy powodem do dumy zapewne już nie jest (a może nawet powinno być traktowane jako ujma?), co chyba byłoby jakimś przejawem "segregacji".

A na marginesie - ja myślę, że zdecydowanie bardziej powinno się być dumnym z tego, co się sobą (w sensie osobowości, a nie "fizyczności") reprezentuje (oczywiście chodzi mi tu o walory i zasługi przysparzające nam szacunku innych), a nie z tego jaki się ma kolor włosów, skóry, jakim się mówi językiem, jakiej kibicuje się drużynie, itp.
Taki wpis jak autora wątku przekonuje mnie jednak, że ludzie posiadaja czasem bardzo dziwaczne potrzeby "bycia dumnym". I tylko patrzeć, jak pojawią się koszulki np typu "nie puszczam bąków przy jedzeniu i jestem z tego dumny" ;)

Ostatnia edycja:
Przenoszę do Hyde Parku...

Poczucie dumy z różnych rzeczy, nawet kompletnie irracjonalne, jest rzeczą zupełnie naturalną, ponieważ wynika z naturalnej potrzeby człowieka do identyfikowania się ze stadem - jesteśmy typowymi zwierzętami stadnymi.
Dlatego w irracjonalnym poczuciu dumy, np. z tego, że polska reprezentacja wygrała mecz nie ma nic złego, o ile zdajemy sobie sprawę z jego irracjonalności. Podobnie jest z poczuciem wstydu np. możesz nie być patriotą, nie interesować się polityką, ale nadal trudno ci będzie nie reagować wstydem i zażenowaniem słysząc niektóre wypowiedzi naszych polityków komentowane na arenie międzynarodowej ;). A przecież to nie twoja wina, że ktoś zupełnie ci nieznajomy powiedział coś głupiego.

Na marginesie, George Bernard Shaw napisał ponad 100 lat temu na ten temat coś takiego:
"Patriotyzm to przekonanie o tym, że jakiś kraj jest lepszy od innych dlatego, że ty się w nim urodziłeś."

zgred_LV napisał:
I tylko patrzeć, jak pojawią się koszulki np typu "nie puszczam bąków przy jedzeniu i jestem z tego dumny" ;)
To akurat dobry powód do dumy. ;-)

Powrót