System dozoru elektronicznego, czekamy na sprawę.

• Autor wątku Autor wątku Bidziu112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bidziu112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mój chłopak siedzi za obróbki, dostał 9 miesięcy. Zaczął odbywać karę 20 września, staramy się o dozór elektroniczny. Wysłany wniosek, zgody też są domowników , 5 października były pomiary (pozytywnie) kurator był 11 października. Ile może trwać ustalenie terminu sprawy? Czy jakoś można wpłynąć na adwokata żeby wysłał jakieś pismo przyspieszające? Jak to u Was wyglądalo, ile czekaliście na sprawę?

5 miesiecy, po pierwszej odmowie(z niedbalosci sadu)
Tak normalnie to do dwoch miesiecy.

tolip napisał:
5 miesiecy, po pierwszej odmowie(z niedbalosci sadu)
Tak normalnie to do dwoch miesiecy.

29 listopada ma kolejna sprawę o nie płacenie alimentów. Czy sąd przez to może wstrzymywać się od rozpatrzenia sprawy o dozór?

Bidziu112 napisał:
Mój chłopak siedzi za obróbki,

Siedzi za popełnione przestępstwo.
A olanie kary zastępczej to idealny argument przeciwko SDE.

Bidziu112 napisał:
staramy się o dozór elektroniczny.

On się stara.

Bidziu112 napisał:
Czy jakoś można wpłynąć na adwokata żeby wysłał jakieś pismo przyspieszające?

I co adwokat ma napisać? "Wysoki sądzie - proszę ominąć kolejkę bo wniosek mojego klienta ma być rozpatrzony jako pierwszy, poza kolejnością"? Sądy nie są z gumy. I wniosek zostanie rozpatrzony najszybciej jak się da.

Co to są obróbki? Obrobił kogoś?

29 listopada ma kolejna sprawę o nie płacenie alimentów. Czy sąd przez to może wstrzymywać się od rozpatrzenia sprawy o dozór?
. Teoretycznie wniosek o sde powinien być rozpatrzony do 30 dni od wpłynięcia. Ale, skoro toczy się przeciwko skazanemu kolejne postępowanie za uchylanie się od alimentacji, a poprzednia kara w postaci kary ograniczenia wolności nie została przez niego wykonana, to w zasadzie istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że Sąd może tym razem orzec karę pozbawienia wolności. Mając tą wiedzę, wg. mnie, Sąd penitencjarny może nie wyrazić zgody na sde, albo odroczyć posiedzenie.

Powrót