System dozoru elektronicznego warunkowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Wyle444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wyle444

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, odbywam obecnie wyrok w warunkach SDE - Rok i 6 miesięcy. Skoro 3 miesiące spędziłem w areszcie śledczym to o warunkowe mogę się ubiegać po połowie calej kary (3 mies areszt i 6mies obrączka), czy dopiero po polowie kary odbytej w warunkach dozoru elektronicznego? (wtedy by mi wyszło dluzej niz polowa wyroku, polowa kary w warunkach dozoru - 7.5 miesiąca + areszt 3 miesiące)
Drugie pytanie, jeśli polowa kary przypada mi na 10 czerwca to czy mogę napisać do sądu pismo np. Miesiąc wcześniej?

odp. 1 Bierze się pod uwagę karę odbytą w ZK + w sde.
odp. 2. Możesz. Jeżeli jednak Sąd rozpozna wniosek przed nabyciem przez Ciebie uprawnień, to umorzy post. lub odmówi wpz.

Dzień dobry, nurtuje mnie ciągle sprawa mojego narzeczonego. Za złamanie zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych dostał wyrok 4 MSC. Już od 03.03.2023 odbywa karę. Wniosek o sde złożony w biurze podawczym 03.03, zarejestrowany i nadana sygnatura 06.03 br.Zwazajac na zmiany od nowego roku dot. SDE, to że jest to jego pierwsza odsiadka i ma dobrą opinię w zakładzie, wniosek złożony bez błędów formalnych. Ma szansę na przyznanie SDE? Jaki czas może być oczekiwania? W biurze dozoru nie mają jeszcze wniosku o zebranie pomiarów.
Proszę o informację

Czas oczekiwania będzie wynosił tyle ile trzeba. Nikt nie wie, ile to będzie.
Czy ma szansę? Ma. Tak jak każdy przestępca który spełnia warunki formalne.

A pomysl czy oplaca sie isc na warunkowe zwolnienie? Czas na SDE szybko minie a nie masz potem przyjemnosci spotykania sie z kurator. Czasami warto "przemeczyc" sie kilka miesiecy wiecej na SDE i miec potem spokoj i nie musiec kontaktowac sie z kuratorem.

Albar i jak wyglada sytuacja? Udalo sie z SDE?

albar napisał:
Dzień dobry, nurtuje mnie ciągle sprawa mojego narzeczonego. Za złamanie zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych dostał wyrok 4 MSC. Już od 03.03.2023 odbywa karę. Wniosek o sde złożony w biurze podawczym 03.03, zarejestrowany i nadana sygnatura 06.03 br.Zwazajac na zmiany od nowego roku dot. SDE, to że jest to jego pierwsza odsiadka i ma dobrą opinię w zakładzie, wniosek złożony bez błędów formalnych. Ma szansę na przyznanie SDE? Jaki czas może być oczekiwania? W biurze dozoru nie mają jeszcze wniosku o zebranie pomiarów.
Proszę o informację

Powrót