System Operacyjny.

• Autor wątku Autor wątku jojo123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jojo123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.mam takie oto pytanie.
Gdy np.posiadałbym nielegalnego windowsa,lecz całą partycję miałbym zaszyfrowaną tak że nie mozna by było wejść na ową partycję,to podczas kontroli musiałbym podać hasło?

No oczywiscie ze nie musisz, ale jak prokurator sie uprze to wezwie bieglego, ktory prawdopodobnie zlamie Twoje zabezpieczenia.

Wynagrodzenie bieglego, to bedzie raczej kilka tysiecy, wiec sporo wiecej niz koszt licencji na Windows.

Jesli po zlamaniu zabezpieczen znajda na dysku cos nielealnego to Ty zaplacisz za bieglego.

A tak przy okazji: czytalem ze w Wielkiej Brytanii wprowadzili prawo ze na zadanie organow scigania MUSISZ podac haslo pod grozba wiezienia.

Ale każdy ma prawo zabezpieczać swoje dane przed innymi osobami.
Jak również każdy może owe hasło zapomnieć.
Więc czemu to ja miałbym płacić?
Czy zdarzyło się by prokurator wysyłał dysk do firmy łamiącej zabezpieczenia?
Mówiny tu o zwykłym użytkowniku a nie np.o osobie publicznej.

Osobiscie nie wydaje mi sie aby im sie chcialo wysylac do lamania w sprawie jakiegos szaraczka.

Pewnie moglbys dostac grzywne/mandat za utrudnianie sledztwa, albo wkurzony prokurator jednak by wyslal Twoj dysk. :)

Moze ktorys z Ekspertow Ci napisze jak wyglada w praktyce.

drzemik dzięki za odpowiedzi,choć po czytaniu tego forum wydaje mi się ze grzywna nie wchodzi w grę.
Zgodnie z prawem nie trzeba dowodzić swojej niewinności - więc nie musze podawać hasła które ewentualnie mogłoby mnie obciążać.
czy jakiś Ekspert mógłby się wypowiedzieć na temat hasła jak ikosztów odszyfrowania partycji.
Z góry dzięki!

No grzywna nie wchodzi w grę, bo nie musisz przedstawiać dowodów na Ciebie obciążających (art. 74 §1 kpk). Jesli prokurator uzna, to za konieczne to wyśle taki dysk do ekspertyzy w celu odszyfrowania.

A to co jest w Wlk. Brytani to nazywa się RIPA - The Regulation of Investigatory Powers Act

Powrót