system prawa w unii europejskiej- dylemat

• Autor wątku Autor wątku nataliaaaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nataliaaaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.Mam do napisania pracę pt."System prawa w Unii Europejskiej". Jako, że nie jestem zbyt obeznana w tych tematach kieruje do Państwa swoją prośbę. co powinno zawierać się w takiej pracy? Mam kilka książek o prawie europejskim ale tak naprawdę to nie wiem z czego składa się system w UE. Napisałam już: źródła prawa w UE, podstawowe zasady UE, podstawowe swobody oraz Obywatelstwo Unii Europejskiej. Mogą mi Państwa podpowiedzieć co powinnam jeszcze dodać do swojej pracy? będę bardzo wdzięczna.

Ostatnia edycja:
"System prawa" IMO jest problemem również z punktu widzenia jurysprudencji. Tzn: co to jest? prawo międzynarodowe? A może jednak nie? Bliżej mu do systemu common law czy civil law? Jaką wagę odgrywa European Court of Justice? Jaki jest telos EU i czy on się zmienił czy pozostał taki sam od 1952?

UE na początku było uważane za "jeden z wielu systemów prawa międzynarodowego". W prawie międzynarodowym, wszystkie zobowiązania płyną bezpośrednio z traktatu wiążącego strony. Czy tak jest w UE? Czy wszystkie doktryny UE znajdują swoje podstawy w Traktacie? Czy w 1950 państwa miały na myśli taki stan rzeczy, jaki unia przyjęła 20 lat później? Jaki wpływ miał ECJ na rozwój Unii, w szczególności decyzje takie jak Costa v ENEL, Van Gend en Loos, Internacionale Handelsgeselschaft, Angonese, Van Duyn, Ratti, Mangold, Antonissen, Baumbast? W jaki sposób system UE zaczął obejmować pośrednio również kwestie praw człowieka? (Schmidbergen, Catherine Zhu, Carpenter). CFR a ECHR.

Później: jak ma się EU do innych systemów prawnych? EU a ECHR (Bosphorus Airways, Roquette Freres, P v S, Opinia 2/94 - Protokół 14 do ECHR - Traktat Lizboński), EU a prawo międzynarodowe (Kadi).

Zagadnienie bonusowe: Jaki model obywatelstwa propaguje Unia, np: według takich osób jak Prof. Weiler (podpowiem: Variation of Multiple Demoi Variable Geometry)?

I na koniec - dlaczego Karen Alter w swojej książce nazywa EU "najbardziej efektywnym systemem prawa międzynarodowego jaki istnieje na świecie"?

To tylko kilka pomysłów :).

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Powrót