Sytułacja osoby nieletniej

• Autor wątku Autor wątku Szakal1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szakal1990

Witam. Nie wiem czy dobrze zawarłem temat. Lecz chciałbym sie kogoś poradzić. Moja dziewczyna w maju kończy 17 lat. Od 3 lat jej rodzice prawie uszczypliwe uwagi mające wpływ na jej samopoczucie. martwię sie o nią. Od miesiąca chodzi załamana i smutna. Staram się ją odrywać od problemów. Zajmuje jej wolny czas. Odciążam od obowiązków. Rodzice prawią jej już nie tylko uwagi typowo wychowawcze, lecz i bardzo przykre. Nie chce pisać jakie to są. Co mogę zrobić by wyrwać ja z tego piekła. Z jej rodzicami rozmawiali już rożni ludzie. Nauczyciele, rodzina, znajomi, sąsiedzi. Czy jak ona będzie miała 17 lat możemy coś zrobić. proszę o pomoc

Dopóki jest osobą małoletnią, dopóty podlega władzy rodzicielskiej.
Jednakowoż trzeba zauważyć, że jeżeli ta władza jest nadużywana, to możemy mieć do czynienia z przestępstwem.
Choć granica między dręczeniem a surowościa w wychowaniu jest bardzo nieuchwytna i trudna w zdefiniowaniu.
Kodeks karny stanowi:
[lex:1snsxkq7]Art. 207. § 1. Kto znęca się (...) psychicznie nad osobą najbliższą (...) podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 połączony jest ze stosowaniem szczególnego okrucieństwa, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 lub 2 jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.[/lex:1snsxkq7]
Można postraszyć rodziców dziewczyny, że mogą się takim zachowaniem narazić na zarzuty z powyższych przepisów.
Może to ostudzi ich "zapał".

Powrót