szansa na umorzenie grzywny?

• Autor wątku Autor wątku Monika St.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika St.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Czy jest możliwość umorzenia lub zmniejszenia grzywny. W ubiegłym roku zatrzymano mojemu chłopakowi prawko w Niemczech za jazdę po pijanemu, ma zakaz jazdy po Niemczech na 1,5 roku i dostał karę finansową , wnieśliśmy o rozłożenie kary na raty i została ona rozłożona na 10 rat , czy można złożyć pismo o umorzenie pozostałej kwoty ze względu np. na trudną sytuację finansową [/b]

rozumiem a jakie narzędzia egzekucji może uruchomić strona Niemiecka w przypadku gdy ktoś nie płaci kary, w tej chwili po otwarciu granic , nie mozna chyba tego na granicy wyegzekwować, przed wejściem do strefy Schenngen mogli zatrzymać na granicy i nie wpuścić do Niemiec a jak jest to w obecnej chwili

Podczas pobytu na terenie Niemiec taka osoba może być zatrzymana i odsiedzieć wysokość grzywny .Jedno wyjście nie jechać do Niemiec

co sie odwlecze, to nie uciecze ;-). rada niejechania do niemiec jest malo sensowna. oprocz splacenia kary w ratach, mozna wniesc do sadu o zamiane kary pienieznej na godziny socjalne, jezeli sie udowodni, ze nie stac na splate rat. w jakiej wysokosci jest kara (Tagessätze)?

3009,00 euro , z tego już 1260,00 zapłacono

rozumie, ale jak byla kara naliczona?

2700,00 geldstrafe 90 Tagessatze zu 30 euro
60,00 strafbefehl verurteilung zu freiheitsstafe bis zu 6 monaten oder geldstafe zu 180 tagessatzen
30,00 strafbefehl anordung einer massregel der sicherung und besserung /entziehung der fahrerlaubnis/
10,20 auslagen fur zustellungen mit einschreiben gegen ruckschein /ausland/

216,07 auslagen der in den Nummern 9000 bis 9014 bezeichneten art, soweit sie durch die Vobereitung der offentlichen Klage entstanden sind : Auslagen der Polizei fur die Blutentnahme und

Mam jeszcze jedno pytanie czy w przypadku wymiany prawa jazdy w Polsce nasze urzędy mają możliwość sprawdzenia czy dla danej osoby istnieje zakaz prowadzenia samochodu w innym kraju UE

[cytat:2pxymrnb]
Mam jeszcze jedno pytanie czy w przypadku wymiany prawa jazdy w Polsce nasze urzędy mają możliwość sprawdzenia czy dla danej osoby istnieje zakaz prowadzenia samochodu w innym kraju UE
[/cytat:2pxymrnb]
Jeżeli prawo jazdy zostało zatrzymane w Niemczech za jazdę pod wpływem alkoholu
wtedy oni wysyłają te prawo jazdy do wydziału komunikacji gdzie zostało wystawione.

właśnie nie prawko przyszło prosto do domu z Niemiec z doklejoną kartką o zakazie jazdy w Niemczech i teraz zastanawiamy się czy w przypadku wymiany prawka w Polsce np gdy zaginie wydział komunikacji ma ta informację o zakazie w Niemczech

[cytat:38ik2d4i]
właśnie nie prawko przyszło prosto do domu z Niemiec z doklejoną kartką o zakazie jazdy w Niemczech i teraz zastanawiamy się czy w przypadku wymiany prawka w Polsce np gdy zaginie wydział komunikacji ma ta informację o zakazie w Niemczech
[/cytat:38ik2d4i]

Jeżeli z niemiec nie przeszlo przez wydział komunikacji to może mieć konto czyste w Polsce

wiem ze znajomi odklejają tą kartke i jezdża po Unii i tyle. Tylko nie w tym kraju co zakaz. Kierowca z firmy miał taki przypadek w austrii to musiała w wydziale komunikacji napisac kartkę że przez okres zakazu w austrii tam jeździć nie będzie. Wydaje mi sie że z opóźnieniem ale dojdzie do wydziału że ma taka osoba zakaz jazdy po Unii więc ostroznie z tego typu rzeczami jak wymiana ze niby zgubiło się :o bo można mieć sprawę za składanie fałszywych zeznań jeszcze :lol:

Powrót