Szansa na zostawienie dziecka z ojcem

• Autor wątku Autor wątku marczyk997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marczyk997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam z moją partnerka mamy dziecko, malutkie,ona też ma syna z innym facetem 5 letniego, niestety sytuacja jest jaka jest i wiem że w niedługim czasie chce się wyprowadzić, nie ma swojego mieszkania ani zadnych dochodów. Moje dziecko jest zameldowane oczywiście u mnie, ona nie. Za wszelką cenę chciałbym aby zostało ze mną ponieważ będzie to dla niego po prostu lepsze, jestem pewny, że lepiej wychowam to dziecko no i mam stałe dochody oraz mieszkanie, wiem jakie jest prawo w Polsce,dziecko zawsze zostanie przy matce nie ważne czy będzie miało co jeść, czy będzie 10 partnerów co tydzień, ale czy jest jakaś szansa aby udowodnić, że po prostu dzieciaczek przy mnie będzie miał dobrze? Proszę o szczere odpowiedzi dziękuję

Z malutkim dzieckiem to ciężko, ale jak podrośnie to jakieś szanse są. Tylko musisz mieć dobrego adwokata który cię do tego przygotuje.

No właśnie.. To jest najgorsze

marczyk997 napisał:
dziecko zawsze zostanie przy matce nie ważne czy będzie miało co jeść, czy będzie 10 partnerów co tydzień
To też nie jest prawda. Zdarza się, że opiekunami nawet małych dzieci zostają ojcowie (czy wskutek postanowienia sądu czy też bez postanowienia). Jeżeli złożyłby Pan wniosek o ustalenie miejsca pobytu przy Panu to musiałby Pan wykazać, że miejsce zamieszkania przy Panu jest zgodne z dobrem dziecka (przykładowo poprzez wskazanie jakby Pan pogodził pracę zarobkową z opieką nad tak małym dzieckiem, czy byłby Pan w stanie zapewnić opiekę w żłobku). Isotne byłoby opisanie jak wyglądała dotychczasowa opieka ze strony każdego z rodziców oraz ich stosunek do rodzicielstwa jako takiego, nie bez wpływu są ewentualne uzależnienia. Przy małym dziecku ważne są jeszcze takie aspekty jak karmienie czy czynności higieniczne. Kwestie finansowe czy mieszkaniowe są ważne ale raczej na dalszym planie.

Bez problemu mógłbym to pogodzić tzn pracę i wychowanie. Jeśli chodzi o kwestie karmienia itd. To większość tych spraw i tak robię cały czas ja ponieważ "matki" dziecka od rana praktycznie nie ma ponieważ jedzie sobie do swojej "pracy" więc to ja zostaje z moim malutkim dzieckiem i jej synem do czasu aż wróci tylko pozostaje bardzo ważne pytanie jak to udowodnić przed sądem?

marczyk997 napisał:
więc to ja zostaje z moim malutkim dzieckiem i jej synem do czasu aż wróci tylko pozostaje bardzo ważne pytanie jak to udowodnić przed sądem?
Dowód z zeznań świadków, dowód z przesłuchania stron.

Z uwagi na wiek dziecka, powinien pan wystąpić, jeśli są takie możliwości o opiekę naprzemienną z ustaleniem stałego pobytu dziecka w Pańskim miejscu zamieszkania, przy czym sad za Was nie rozwiąże wszystkich problemów, najlepiej stworzyć szczegółowy plan kontaktów za pośrednictwem mediatora sadowego a następnie taki plan dać do zatwierdzenia przez sad.

Powrót