Szantaż emocjonalny

• Autor wątku Autor wątku dżoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dżoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mojego chłopaka, który jest Niemcem poznałam podczas jego pobytu w Polsce. Zakochaliśmy się w sobie, on wrócił do Niemiec, utrzymywaliśmy kontakt przez Skype, planowaliśmy odwiedziny itp. Niestety, okazało się, że nie potrafię tak żyć na dłuższą metę. W tym roku kończę 18 lat (on 21), mam maturę, na której muszę się skupić i potrzebuję spokoju. On jednak nie chce słyszeć o rozstaniu. Mówi, że jestem miłością jego życia i że jeżeli się rozstaniemy, popełni samobójstwo. Cały problem polega na tym, że jest raczej typem samotnika, nie ma także rodziny, ponieważ jego rodzice są po rozwodzie, ojciec mieszka w Stanach, a matka nie chce utrzymywać z nim kontaktu. Nie wiem co mam robić i jak rozwiązać całą tę sytuację...

Możesz złożyć sprawę do prokuratury z zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa zgodnie z:
Art. 191 § 1. kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
i
Art. 190a Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność, podlega karze pozba*wienia wolności do 3 lat.

To jest z strony prawnej chyba tyle.

A z drugiej strony? Jeżeli (w najgorszym wypadku, na razie nie dopuszczam do siebie tej myśli), on naprawdę sobie coś zrobi, jakie będzie postępowanie prawne wobec mnie?
Boję się coraz bardziej, nie wyobrażam sobie do końca życia mieć świadomość tego, że ktoś to życie stracił jakby nie patrzeć przeze mnie...

Postępowanie raczej przeciw Tobie nie zostanie rozpoczęte, najwyżej ogólne postępowanie wyjaśniające z powodu samobójstwa. Pamiętaj też jednak że to Ty teraz potrzebujesz pomocy, nie możesz dać sobą manipulować, w takich sprawach nie warto kierować się uczuciami, bo one tylko zwiększą ból.

Niemiec ?
A dlaczego post dalas w europie pd ? Nie boj sie, Niemiec sie nie zabije.A wlasciwie dlaczegp ma sie zabic ? Przeciez sie kochacie.

Powrót