szczególna procedura windykacyjna

• Autor wątku Autor wątku pakuszta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pakuszta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam ,chcialabym sie dowiedziec co oznacza termin szczególna procedura windykacyjna-zastosowanie wobec dłużnika wydłużonej procedury windykacyjnej ,moja znajoma ma dlug w Raport i taki opis istnieje w jej ra[orcie o zadluzeniu ,dzwonilam tam zeby sie dowiedziec ale nic konkretnego ni nie odpowiedzieli ,czy oznacza to ze moze byc zajete mieszkanie czy wyposazenie domu ?Dziekuje za odpowiedz i pomoc .

Windykacja nic nie może Ci zajać . Mogą Cię jedynie straszyć. Była jakaś sprawa w sądzie ?

Z tego.co.wiem.nie bylo.sprawy ale.w calej.kwocie.dlugu.jest rybryka.koszty.sprawy.sadowej.ja.chce.tej mojeje.kolezance wynajac.mieszkanie i.sie.boje czy ja nie bede miala z.tego jakis klopotow (komornik,sad)jej przez dluzszy.czas nie bylo.w.Pl i ona sama nie.wie.co.sie dzieje.w.tej.sprawie ja.dla.wlasnego.zainteresowania sprawdzilam ja czy nie ma jakis zibowiazan(nie znamy.sie.az tak dobrze zebym jej ufala na slepo) i wyszlo.mi ze jest w Raport ona sama nie.ma.pojecia co.sie.dzialo.w tym kierunku dlug ze wszystkimi kosztami.wynosi.ok.4 tys.zl jest.to z tytulu.niezaplaconej faktury

Powinna ta osoba dowiedzieć się więcej . Czy ten Raport ma nakaz zapłaty, jaki sąd go wystawił . Niech się dowie jaka była sygnatura sprawy w sądzie.

Jak nie było Nakazu to z jakiego roku jest ta faktura ?

Teraz to można po omacku dyskutować.

Z własnego doświadczenia wiem, że raport s.a. pierwsze co robi to składa pozew do e-sądu i dopiero z nakazem w łapie rozpoczyna procedurę windykacji. Tak było w przypadku mojego długu z 2012 z Polkomtelem i 2013 z chwilówka. Pozatym w porównaniu do innych windykatorni wydają się być dość rzeczowi i w miarę profesjonalni, o ile można tak mówic w przypadku FW.

pakuszta napisał:
co oznacza termin szczególna procedura windykacyjna-
Nic nie oznacza. Tak sobie napisali, bo lubią pisać język iem który brzmi tak wyniośle - np. Departament Postępowań Prawnych itp. że niby wielki świat niczym ministerstwo, a w rzeczywistości firemka z kurnika
pakuszta napisał:
czy oznacza to ze moze byc zajete mieszkanie czy wyposazenie domu ?Dziekuje za odpowiedz i pomoc .
Bez jaj. Zajmować może komornik, a do tego droga bardzo daleka - nie mniej jednak w tym przypadku zakładam że w ogóle zamknięta gdyż pewnie roszczenie jest przedawnione. Ale to już trzeba by znać szczegóły.
pakuszta napisał:
Z tego.co.wiem.nie bylo.sprawy ale.w calej.kwocie.dlugu.jest rybryka.koszty.sprawy.sadowej.
Tak sobie dopisuja, bo lubią. W przeciwieństwie do getback - nie dzwonią i nie próbują wyłudzać kwot z kosmosu.

Należy zapytać w tym Raporcie co sie dzieje - nakaz itp. W razie czego to taki nakaz od razu się odkręca, skoro koleżanka mieszkała zagranicą.

Dziekuje bardzo za odpowiedzi,ona sie boi tam zadzwonic ,ja dzwonilam ale nie dostalam zadnej konkretnej odpowiedzi .

pakuszta napisał:
Dziekuje bardzo za odpowiedzi,ona sie boi tam zadzwonic
Zeżrą ją, pobiją? Luzik, niech dzwoni, zapyta co mają w sprawie i tyle. Oczywiście do niczego nie należy się przyznawać, niczego nie uznawać, nie obiecywać, nie negocjować - roszczenie nienależne i przedawnione.
Jeśli się okaże że jest nakaz - niech uzyska sygn akt, datę i sąd jaki wydał. Wtedy będzie można ruszyć dalej.

Powrót