Szczepienia Medyków

• Autor wątku Autor wątku pytamwiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytamwiec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Pytanie moje wynika z rozporządzenia z 23 grudnia odnośnie wprowadzenia obowiązkowego szczepienia dla medyków, aptekarzy, studentów medycyny.

1. Co jeśli się taki medyk nie zaszczepi do 01.03.2022? Zwolnią go na podstawie rozporządzenia czy jak? Przeniesienie na stanowisko inne też w gre nie wchodzi.... każdy nawet niemedyczny pracownik instytucji medycznej ma być zaszczepiony.

2. Padają słowa: prawo, konstytucja i podobne jako te, które sprawiają,że owo rozporządzenie nie ma żadnej mocy prawnej ***
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zakładając, że obowiązek jest zgodny z Konstytucją, to grzywna w celu przymuszenia, a jeśli to nie poskutkuje, to odpowiedzialność za wykroczenie art. 115 § 1 kw

ok czyli taki medyk zapłaci tą śmieszną grzywnę tudzież przyjmie naganę i może temat zbagatelizować. Dalsze kosnekwencje przewidziane nie są typu zwolnienie.

A co z takim pracownikiem nie medycznym zatrudnionym z śmieciówce? ***
moderacja
Proszę powstrzymać się od zbędnych, jak też bzdurnych komentarzy !

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Panie Brawo. Ja nie pytam o wynurzenia typu szkodliwość szczepionek itd. Co do ich potrzeby wdrożenia nawet obowiązkowego nie mam żadnej wątpliwości.

Pytam: co z osobami z branży medycznej, które nie będą mimo wszystko chciały się zaszczepić (mowa głównie o aptekarzach, studentach, sanepid, diagności i podobne branże około medyczne nie pracujące w szpitalach/przychodniach)...bo te drugie sobie fikcje wpiszą jeśli mimo wszystko uprą sie na nieszczepienie co chyba każdy z nas sie domyśli.

pytamwiec napisał:
ok czyli taki medyk zapłaci tą śmieszną grzywnę tudzież przyjmie naganę i może temat zbagatelizować. Dalsze kosnekwencje przewidziane nie są typu zwolnienie.
Zastanawiam się, czy nie mogą dostać grzywny podobnej do tej nakładanej w przypadku braku "zwykłych" szczepień obowiązkowych. Z tego co czytałem dochodzi ona do 10 tysięcy i może być nakładana wielokrotnie.

W przypadku lekarzy, pielęgniarek i położnych odpowiednie izby teoretycznie mogłyby nawet odebrać im prawo wykonywania zawodu.

Ostatnia edycja:
Tak , grzywny będą wysokie - wielotysięczne. Zapłacenie ich nie zwalnia z obowiązku szczepienia.

Powrót