A
alunia_szuka
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 37
Dzień dobry, jak to jest z medykami na samozatrudnieniu (którzy pracują w podmiotach leczniczych na zasadzie kontraktu/współpracy), są oni pracodawcą sami dla siebie i sami odpowiada za swoje zaszczepienie. Przed szczepieniem każdy podpisuje dobrowolną zgodę na przyjęcie preparatu, co jeśli dany medyk nie chce przyjąć go dobrowolnie, bo jest zobowiązany przez rozporządzenie! Czyli jest to jednak jakiś przymus bo w zasadzie nie ma wyjścia (albo zastrzyk albo bezrobocie). Jak to wtedy interpretować? Czy jeśli taki medyk pracuje na zasadzie kontraktu w mojej przychodni, to kto może zostać ukarany przez sanepid za brak aktualnego paszportu (niektórym ważność paszportów się kończy i na 3 dawkę nie chcą iść, inni nie chcą iść wcale). Nie jestem w stanie oddelegować tych osób do innej pracy bo w rozporządzeniu zapisane jest, że dotyczy to wszystkich osób pracujących w podmiotach leczniczych, zaś "zawieszenie" współpracy z takimi osobami to wyrok dla mojej firmy. W rozporządzeniu zrzucono odpowiedzialność na pracodawcę. Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie