Szerokość drogi dojazdowej/miejsca postojowego

• Autor wątku Autor wątku patryk_patryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryk_patryk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie szerokości drogi dojazdowej/miejsca postojowego - zgodnie z paragrafem 104 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (przepisy wcześniejsze, nie po aktualizacji w 2018 roku) miejsce postojowe może posiadać szerokość mniejszą niż 2,5 metra tylko jeśli droga dojazdowa ma szerokość co najmniej 5,7 metra. Zakupione przeze mnie miejsce postojowe miało szerokość 2,32 metra przy drodze 5,64 metra. W odpowiedzi na zarzut niespełnienia norm budowlanych przez wybudowane przez dewelopera miejsce postojowe postanowił on "wycofać je" tworząc drogę o szerokości 5,7 metra jedynie przed miejscem postojowym. Szerokość drogi przy przylegających do miejsca ściankach dalej jest mniejsza niż 5,7 metra (jak na rysunku).

parking.png

Pytanie czy takie działanie jest zgodne z prawem?

Czym jest droga postojowa? Czy jest to faktycznie jedynie odcinek drogi o szerokości równej do mojego miejsca postojowego?

W tym momencie teoretycznie wygląda to tak, że jadę drogą dojazdową o szerokości 5,64m, następnie wjeżdżam prostopadły w 15 centymetrowy korytarz, a dopiero później w miejsce postojowe.

Moim zdaniem norma nie jest spełniona.
Popros PINB formalnie o kontrole by miec podkladke.

Powrót