szerokość działki budowlanej CIEKAWE

• Autor wątku Autor wątku krymek76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krymek76

Użytkownik
Odpowiedzi
57
WITAM wszystkich w związku z budowa budynku mieszkalnego sąsiada który chce pobudować w granicy działki oczywiście bez okien o wysokości 8.40 cm prosiłem o interpretację wojewodę co oznacza szerokość działki budowlanej .
Proszę pisze odpowiedz cytuje g woli wyjaśnienia należy zaznaczyć ze o ile konkretne sformułowanie zawarte w tekście prawnym nie zostało zdefiniowane przez prawodawcę , a nadal zachodzą wątpliwości co do jego znaczenia , wówczas niezbędnym jest odwołanie się do potocznego rozumienia .I tak szerokość to jeden z wymiarów powierzchni lub bryły stanowiący poprzeczny wymiar liniowy . Skoro jest to wymiar poprzeczny to tym samym usytuowany prostopadle do dłuższego boku obiektu zob. termin szerokość poprzeczny .w poprzek Słownik Języka Polskiego PWN. konweniencji szerokość działki budowlanej należy rozumieć jako wymiar krótszego boku działki budowlanej , który jest usytuowany prostopadle względem dłuższego boku . W w opiniowanym przypadku część frontowa działki inwestora przylegająca do drogi gminnej ma 30 m dłuższy bok , to szerokość działki budowlanej będzie wymiar krótszego boku .
Proszę o odpowiedz czy to jest zgodne z istniejącym prawem .
Nawet mój dziadek rolnik który miał 3 klasy szkoły podstawowej zawsze mi tłumaczył ze szerokość to ta strona od drogi
Bardzo proszę o szczerą i zgodną z prawem odpowiedz mam 7 dni na odwołanie zostało dziś 5 .Pozdrawiam

Dzień dobry czy ktos może udzielić odpowiedzi

Powrót