Szerokości drogi dojazdowej nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku adamszulc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamszulc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry :)

Jestem w trakcie podziału nieruchomości. Kształt działki2 będzie niekorzystny.

attachment.php

Planuję budowę na działce czerwonej. Jaką minimalną szerokość drogi muszę zachować przy podziale aby nie mieć problemu z otrzymaniem pozwolenia na budowę. W jednym miejscu czytam że 3 metry w innym że 5 metrów.

Czy ktoś może pomóc?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Co mówi na ten temat plan lub WZ ?

Dodatkowo masz:
Obwieszczenie Ministra Rozwoju i Technologii z dnia 15 kwietnia 2022 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
§ 14. 1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni stanowiącej dojazd nie może być mniejsza niż 3 m.
2. Dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budowlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem że ma on szerokość nie mniejszą niż 5 m, umożliwiającą ruch pieszy oraz ruch i postój pojazdów.
3. Do budynku i urządzeń z nim związanych, wymagających dojazdów, funkcję tę mogą spełniać dojścia, pod warunkiem że ich szerokość nie będzie mniejsza niż 4,5 m.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Będę składał wniosek do gminy o warunki zabudowy, na ten moment nic nie wiem w temacie.

Dla mnie przytoczone przepisy są dość wykluczające się nawzajem...
Mogę poprosić o lekkie rozjaśnienie?

Powrót