Szkoda całkowita dodatkowe odszkodowanie od sprawcy ??

• Autor wątku Autor wątku kwak123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwak123

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam, zaczynajac od poczatku pewnego dnia Pani wjechala w moje auto astra 2 2000r LPG stojace przy drodze na swojej posesji. Pani sie przysnelo, rzeczoznawca stwierdzil szkode calkowita na moim pojezdzie. Mam dostac 2000zl za auto z Oc sprawcy. Ja kupilem auto za 4500 a w tych czasach gdzie auta poszly w gore nie kupie takiego samego nawet za 7tys. Odwolanie juz uslyszalem ze nic nie da.bo to prpgramy licza. Jest jakas mozliwosc odzyskac kase bezposrednio od sprawczyni ? Jakies niewiem zaddoscuczynienie lub cokolwiek bo te 2 tys to smiech na sali.. co moge w takiej sytuacji zrobic.
Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam!

Możesz dochodzić roszczeń bezpośrednio od ubezpieczyciela. Jeżeli miała miejsce szkoda całkowita, to ubezpieczyciel przyznaje odszkodowanie w wysokości stanowiącej różnicę między wartością pojazdu sprzed dnia wystąpienia szkody, a po jej wystąpieniu. Zakłady ubezpieczeń zwykle zawyżają koszt naprawy w takiej sytuacji po to, by stwierdzona szkoda całkowita była jak najwyższa, a tym samym wypłacone odszkodowanie jak najniższe. Jeżeli nie zgadzasz się z ustaleniami ubezpieczyciela, warto mieć alternatywną kalkulację naprawy z której będzie wynikać, że albo nie wystąpiła szkoda całkowita, albo że koszt należnego odszkodowania winien być wyższy. W takiej sytuacji możesz skierować do ubezpieczyciela wezwanie do zapłaty, a w dalszej kolejności pozew o zapłatę odszkodowania. Warto mieć na względzie, że taka prywatna kalkulacja naprawy, jak również kalkulacja sporządzona przez TU ma cechy dokumentu prywatnego, a zatem na potrzeby wszczętego postępowania dopuszczony zostanie dowód z opinii biegłego.

Powrót