*** szkoda mieszkaniowa

• Autor wątku Autor wątku astra98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

astra98

Użytkownik
Odpowiedzi
173
Witam Was

Mam problem z ubezpieczalnią *** mam ubezpieczony dom o wszystkich szkoda w tym zalania i w łazience na piętrze pękła rura chyba w ścianie ( zakręcił wodę w zlewie i nie leci już ) zgłosiłem do ubezpieczalni zdarzenie.
Był rzeczoznawca zrobił zdjęcia wykonał pomiar wilgotnościomierzem posadzki była na poziomie 99% , mówił że posadzka jest do ściągnięcia itd
Ok pojechał po czym otrzymuję decyzje od likwidatora że odmawia wypłaty odszkodowania z polisy cytuję " Informuję że po dostarczeniu .... dokumentacji potwierdzającej ustalenie przyczyny szkody , powrócimy do weryfikacji ".

Informowałem likwidatora że nie posiadam środków na wykonanie napraw i proszę o wypłatę odszkodowania.

Co można dalej z tym zrobić ?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dzień dobry

Odmowa wypłaty odszkodowania i "powrócimy do weryfikacji" stoją ze sobą w sprzeczności.

Odmowa wypłaty jest wtedy, kiedy firma ubezpieczeniowa całkowicie odrzuca roszczenie i nie bierze za nie odpowiedzialności. Gdyby powiedzieli, że pęknięta rura to efekt zaniedbania, np. miał Pan wadliwą instalację albo sam Pan przy niej dłubał.

Nie bardzo rozumiem, co to znaczy "powrócimy do weryfikacji". Rura pękła. Dom zalany. Posadzka mokra. Był rzeczoznawca i robił pomiary i zdjęcia. Co tu weryfikować?

Czy ma Pan jakieś zaświadczenie od rzeczoznawcy lub hydraulika DLACZEGO rura pękła?

Pozdrawiam

Mam dokumenty z oględzin od rzeczoznawcy
tak *** napisała że " .. wróci do ponownego rozpatrzenia.. "
Jak wezwać ich do likwidacji szkody ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
astra98 napisał:
Jak wezwać ich do likwidacji szkody ?

Proponuję na początek napisać tak:

"Opóźnienie w wypłacie odszkodowania powoduje, że rozmiar szkody się powiększa. Muszę dokonać naprawy tak szybko, jak tylko się da. Dokumenty od rzeczoznawcy powinny być wystarczającym dowodem potwierdzającym przyczynę awarii i zasadność odszkodowania. Wzywam do natychmiastowego uregulowania należności".

Tak jak pisałem wcześniej - nie rozumiem, co ma znaczyć powtórna weryfikacja, jeśli rzeczoznawca już dokonał oględzin.

Powrót