szkoda naprawiana z oc sprawcy - przerwanie biegu przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku Vladimirska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vladimirska

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Szanowni Państwo,

mam dylemat i potrzebuje upewnienia co do kwestii przerwania biegu terminu przedawnienia.

Krótko stan faktyczny:doszło do wypadku samochodowego, w którym ucierpiały dwie osoby. Zaraz po wypadku została zgłoszona ubezpieczycielowi szkoda na pojeździe (własność jednej z poszkodowanych) - szkoda została naprawiona przez ubezpieczyciela.

Następnie po upływie roku każdy z poszkodowanych zgłosił szkodę na osobie przedstawiając dokumentację medyczną etc. Badania przez ubezpieczyciela, dosyłanie dokumentów i pojawiły się decyzje co do odszkodowań i zadośćuczynień. Ale poszkodowani nie są zadowoleni i myślą o pozwie.

I teraz pytanie - czy to de facto drugie zgłoszenie szkody związanej z wypadkiem (ale pierwsze na osobie, a dla drugiego z poszkodowanych w ogóle pierwsze) przerwało dla obu poszkodowanych bieg przedawnienia?

Zastanawiam się w kontekście tego, że ubezpieczyciel wiedział o zdarzeniu od momentu, kiedy do niego doszło, ale roszczenie związane z uszczerbkiem na zdrowiu zostało po raz pierwszy przez obu poszkodowanych wyartykułowane rok później.

I czy ktoś ma orzecznictwo/poglądy doktryny na ten temat?

z góry dziękuję za pomoc

jasne, małe kalendarium:

druga polowa czerwca 2017 - wypadek samochodowy, dwóch poszkodowanych, żaden z nich nie jest sprawcą zdarzenia, bezpośrednio po zdarzeniu zgłoszona ubezpieczycielowi przez poszkodowanego - właściciela pojazdu szkoda (na mieniu), naprawiona przez ubezpieczyciela po ok. miesiącu
maj 2019 - dwóch poszkodowanych (kierowca - właściciel pojazdu i pasażer) zgłaszają ubezpieczycielowi szkody na osobie - leczenie po wypadku, uszczerbek na zdrowiu, zadośćuczynienie, przedkładają dokumenty, przechodzą badania

po trzech miesiącach (sierpień 2019) decyzje ubezpieczyciela przyznające odszkodowania i zadośćuczynienia, w dalszej konsekwencji wyczerpana procedura reklamacyjna

poszkodowani nie są zadowoleni z przyznanych kwot odszkodowania i zadośćuczynienia związanych z uszczerbkiem na zdrowiu

no i pytanie jest takie - czy zgłoszenie szkody na osobie w maju 2019 roku przerwało bieg przedawnienia co do tego roszczenia - szkody na osobie (odszkodowania za samochód się nie czepiamy), jeżeli ubezpieczyciel wiedział o zdarzeniu bezpośrednio po jego zajściu, a jeden z poszkodowanych wcześniej otrzymał odszkodowanie za uszkodzony samochód

mam nadzieję, że teraz jaśniej :)

Zgłoszenie w maju 2019 przerwało bieg przedawnienia. Do przerwania biegu przedawnienia roszczeń wobec ubezpieczyciela wystarczy zgłoszenie wypadku czy innego zdarzenia wyrządzającego szkodę.

No właśnie z tym mam problem - bo z tego co czytałam w orzecznictwie nie możemy w nieskończoność przerywać biegu przedawnienia zgłaszając roszczenie - innymi słowy zgłoszenie, ostateczna odpowiedź ubezpieczyciela i wracamy z biegiem przedawnienia. A ubezpieczyciel dowiedział się o wypadku właściwie w jego dniu (szkoda na mieniu). Czy z uwagi na inną podstawę faktyczną (wypadek niby ten sam, ale szkoda na osobie) nastąpiło ponowne przerwanie w maju 2019 roku? Czy też przerwano zgłoszeniem szkody na mieniu (czerwiec 2017), ale zaczął znowu biec dopiero po finalnej decyzji w sprawie szkody na osobie (jesień 2019)?

Może czegoś tu nie widzę, ale nie jest to dla mnie jasne, a nie chcę przedawnić....

Z tego co pamiętam to szkoda na osobie jest oddzielnym roszczeniem i nijak się ma do przedawnienia roszczenia z tytułu szkody majątkowej (na aucie). Czynność z maja 2019 przerwała przedawnienie dotyczące szkody na osobie, bez wpływu na przedawnienie w sprawie dotyczącej szkody na pojeździe.
Ktoś z obecnych na forum zaprzeczy lub potwierdzi?

W sumie tak teraz się zastanawiam, że nie ważne, kiedy się przerwał bieg terminu przedawnienia, ważne kiedy zaczął biec od nowa.

Możemy nawet założyć, że bieg terminu przerwał się zgłoszeniem samego zdarzenia (czerwiec 2017), ale skoro ubezpieczyciel wypowiedział się co do roszczenia w związku ze szkodą na osobie ostatecznie na jesieni 2019, to wtedy co do tego roszczenia rozpoczyna się bieg przedawnienia.

Tak jest najprościej, chyba że się mylę. Ktoś cos?

tak trochę podbiję pytanie.

I dodatkowo zapytam - czy wniosek o interwencję złożony do Rzecznika Finansowego przerywa bieg przedawnienia?

Powrót