Szkoła a tatuaż.

• Autor wątku Autor wątku Oskarrr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oskarrr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
W najbliższym czasie planuje wykonać sobie tatuaż, jestem uczniem 3 klasy gimnazjum, zgodę rodzica posiadam, ale szkoła robi problemy. Jako tako w statucie reguluje to podpunktem:
"11. Strój szkolny ucznia powinien być schludny, czysty i nie wyzywający. Kolorystyka
ubrań powinna być stonowana bez użycia kolorów jaskrawych. Obowiązuje obuwie
zmienne z jasna podeszwą. Nie wolno nosić jakichkolwiek nakryć głowy. Zabrania się
szalików chust, tatuaży i innych emblematów symbolizujących przynależność do
jakiejkolwiek grupy społecznej oraz napisów niestosownych, propagujących
nietolerancję, środki odurzające, przemoc, itp. Niedozwolone są makijaż i farbowane
włosy.", lecz wyżej jest napisane życzliwego, "6) swobody wyrażania myśli i przekonań, w szczególności dotyczących życia szkoły, a
także światopoglądowych i religijnych – jeśli nie narusza tym dobra innych osób,
7) rozwijania zainteresowań, zdolności i talentów"

Więc jeśli mój tatuaż miałby być na kostkach i miałby być tam napis NTC "Nao Tem Como - z portugalskiego Nie trzeba / Wystarczy", nie uraża on żadnej osoby 3 a sam ja Pan X nie zamierzam zachęcać, ani sztucznie eksponować mój tatuaż. Jakie grożą mi sankcje ze strony szkoły? Wychowawczyni mówi o naganie dyrektora, ale oni chyba myślą że tatuaż to jest zabawka, i po nagannie on wyparuje. Sam tatuaże, uważam jako moje zainteresowanie, więc mogę podeprzeć się o podpunkt 7, tak samo o punkt 6? Czy da się zablokować jakoś tą propagandę szkolną?

Jeśli chodzi o mnie w szkole, to jestem średnim 3 uczniem a zachowanie, nie ma czym się chwalić wpadają różne głupie uwagi, ale nic poważnego jak np: bójka, przeważnie uwagi za głupie dogadywanie. Po szkole uczęszczam na siłownie, i trenuje zapasy. Nic specjalnego, ani złego. Szkoła jednak próbuje wkręcić nas w utarte schematy, i kazać za tatuaże, a patologie na korytarzach czy toaletach puszczać wolno. Po wakacjach czeka mnie nowa szkoła, i tam również może być problem z moim tatuażem. Podsyłam statuty i licze na porade. Pozdrawiam!

Gimnazjum: http://www.gimnazjum1.bierun.pl/dokument/statut.pdf
Technikum: http://pzsbierun.pl/wp-content/uploads/2017/01/StatutTechnikum2016.pdf

Zaraz rok szkolny się kończy. Tatuaż możesz zrobić po zakończeniu.

Dashing Fox napisał:
Zaraz rok szkolny się kończy. Tatuaż możesz zrobić po zakończeniu.

Jednak chciałbym go wykonać teraz, przed zakończeniem szkoły. Czy jestem w stanie to ominąć? Jak to wygląda prawnie, jakie będę konsekwencje?

Mnie się wydaje, że szkoła nie powinna się w ogóle interesować tym, że robisz sobie tatuaż, bo to Twoje ciało ;)
Jak jest napisane: "Zabrania się
szalików chust, tatuaży i innych emblematów symbolizujących przynależność do
jakiejkolwiek grupy społecznej oraz napisów niestosownych, propagujących
nietolerancję, środki odurzające, przemoc" A Twój tatuaż nie należy do żadnych z tych rzeczy nie mogą nic zrobić.
Jak również przytoczyłeś pkt. 6. Masz prawo do swobody myśli i przekonań, jeśli nie urażasz tym innych osób. Zrobieniem sobie tatuażu nikogo nie urazisz :)
Co do szkoły wyższej - tam już nie patrzą na takie rzeczy. Mam wiele znajomych w różnych szkołach z tatuażami i żaden z nich nie ma problemu jak i ja sama również nie mam.
Jednak jeśli aż tak się boisz tego co szkoła "może Ci zrobić" to do zakończenia roku zostały 3 miesiące. Nic Ci się nie stanie jak trochę poczekasz.
Ale moim zdaniem szkoła nie ma tutaj nic do gadania a tylko tak sobie straszą.

Powrót