Szkoła- kartkowka i nieobecność

• Autor wątku Autor wątku amciaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amciaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam dwa pytania
1. Od środy nie było mne w szkole bo byłam chora, a w piątek była kartkówka zapowiedziana na poprzedniej lekcji - pani zapowiedziała, że te osoby, któych nie było będzie pytać. Moje pytanie brzmi czy nauczyciel ma prawo do pytania innych uczniów mimo tego, że innym zrobiła kartkówkę i to z tego samego zagadnienia tylko dlatego, że ich nie było na lekcji. . Możliwe, że wystwienie ocen do piątku (18.06) a kolejną lekcję mamy właśnie w piątek 18 i nie zdąrzy sparwdzi. Mimo wszystko to trochę niesprawiedliwe w stosunku do innych uczniów w klasie.
2. Czy jako osoba pełnoletnia mogę sama usprawiedliwiać nieobecności w szkole

A niby dlaczego nauczyciel nie miałby mieć prawa przepytać ucznia?Pewnie chce zweryfikować Twoją wiedzę przed wystawieniem ocen,a skoro sama piszesz że nie zdąży sprawdzić kartkówki to w jaki sposób miałby to zrobić?I nie wiem gdzie ta niesprawiedliwość-skoro umiesz napisać to chyba umiesz też powiedzieć?

amciaaa napisał:
2. Czy jako osoba pełnoletnia mogę sama usprawiedliwiać nieobecności w szkole

Kwestia ta nie jest w prawie oświatowym uregulowana. Kwestię tę pozostawiono do uregulowania w statucie szkoły. Niezależnie od tego, Rzecznik Praw Obywatelskich twierdzi, że z chwilą uzyskania pełnoletności uczeń może samodzielnie kształtować swoją sytuację prawną, którą do tej pory kształtowali przedstawiciele ustawowi. Zatem uczeń pełnoletni ma prawo do usprawiedliwiania swojej nieobecności na zajęciach w terminie i formie wskazanej w statucie. Statuty nie mogą tutaj wprowadzać zapisów ograniczających ustawowe uprawnienia pełnoletniego ucznia.

https://www.rpo.gov.pl/sites/default/files/VII.501.69.2018 w sprawie praw pełnoletnich uczniów.pdf

Powrót