Szkoła mundurowa - karanie za brak munduru

• Autor wątku Autor wątku fann66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fann66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Jest to szkoła publiczna, państwowa, technikum. Czy takowa ma prawo KARAĆ uczniów za niemundurowy ubiór "wyrzuceniem" z lekcji i obniżeniem zachowania? Jedyny zapis o obowiązku noszenia mundurów jest w statucie szkolnym. Czy statut może być "wyżej" niż konstytucja, która gwarantuje KAŻDEMU wolność ubioru w miejscu publicznym (a takowym jest szkoła, powtarzam - nie jest to szkoła prywatna)?.

Proszę o odpowiedź, jaki jest Państwa stosunek do tej sytuacji.

[cytat="fann66":1pgltl0j] ...konstytucja, która gwarantuje KAŻDEMU wolność ubioru w miejscu publicznym (a takowym jest szkoła,... [/cytat:1pgltl0j]
Który art. Konstytucji RP gwarantuje "wolność ubioru w miejscach publicznych" :?:
Na marginesie - Konstytucja - piszemy z dużej litery :)

Skoro statut szkoły nakłada na ucznia obowiązek chodzenia na zajęcia szkolne w określonym stroju to nierespektowanie tego powoduje ,że szkoła może wyciągać określone w tymże statucie czy regulaminie szkoły reperkusje...

[cytat="Janusz M.":ipn5ycsh][cytat="fann66":ipn5ycsh] ...konstytucja, która gwarantuje KAŻDEMU wolność ubioru w miejscu publicznym (a takowym jest szkoła,... [/cytat:ipn5ycsh]
Który art. Konstytucji RP gwarantuje "wolność ubioru w miejscach publicznych" :?:
Na marginesie - Konstytucja - piszemy z dużej litery :)[/cytat:ipn5ycsh]

Z tego co wiem, Konstytucja, która gwarantuje wolność czyli prawo posiadania własnej opinii w kazdej kwestii - również ubioru. Czy statut szkoły może mi zabronić ubierać się jak chcę jeśli nie jest to szkoła prywatna?

Przepraszam za błąd, poprawię się :)

[cytat="fann66":2xkwjk46]Z tego co wiem, Konstytucja, która gwarantuje wolność czyli prawo posiadania własnej opinii w kazdej kwestii - również ubioru. [/cytat:2xkwjk46] opinię może pan mieć na każdy temat jaką pan chce...- może ją pan również publicznie wyartykułowywać... , o ile treść pana opinii narusza przepisy prawne może pan za to odpowiadać...

[cytat="fann66":2xkwjk46]Czy statut szkoły może mi zabronić ubierać się jak chcę jeśli nie jest to szkoła prywatna? [/cytat:2xkwjk46] może, - pan może się do tego nie stosować ,ale musi się liczyć z konsekwencjami przewidzianymi w stosownych przepisach szkoły za takie zachowanie...

Aha, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, to trochę rozjaśniło mi wiedzę na ten temat.

Pozdrawiam.

[cytat="fann66":22i0dvo3]Aha, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, to trochę rozjaśniło mi wiedzę na ten temat.

Pozdrawiam.[/cytat:22i0dvo3]
Cieszylibyśmy się, gdyby nasze odpowiedzi "rozjaśniły w głowach" innym Pana kolegom. Niestety, wolą słuchać "nawiedzonych pseudo prawników". :) Czyli według "nowomowy" - prawników inaczej :).

"Wolność ubioru w miejscu publicznym"... dobre :)
gdyby pójść tym tropem, to adwokat do sądu mógłby przyjść w krótkich spodenkach w kwiatki i hawajskiej koszuli 8)

hehe a p. Sędzia przyjęłaby go w bikini z górą topless.... :lol: :lol: a jak zdziwiłby się podejrzany doprowadzony na posiedzenie w przedmiocie zastosowania TA...... :lol: :lol:

Powrót