Szkoła nie chce wydać mi matury

• Autor wątku Autor wątku kokos47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kokos47

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Wszystkich forumowiczów.

Mój problem dotyczy matury, którą zdałem kilka lat temu w prywatnej szkole w Łodzi - po zdaniu egzaminów matura została w szkole, gdyż zamierzałem kontynuować tam edukację na kierunku grafiki komputerowej. Po kilku zajęciach (dosłownie jednym dniu) okazało się, że pani sekretarka wpuściła mnie w maliny bo kierunek, który wg niej miał być grafiką komputerową był niczym innym jak po prostu informatyką. Po jednym dniu zrezygnowałem i wyjechałem sobie w góry na kilka miesięcy - matura wraz z dokumentami została w sekretariacie. Przez kilka lat po prostu nie była mi potrzebna więc sobie tam leżała aż nagle przy próbie odbioru dokumentów okazało się, że mam zapłacić za cały semestr wraz z odsetkami.
Wiem, że żadna uczelnia nie ma prawa wstrzymywać takich dokumentów i jest to bezprawne. Są też listy obecności, z których wynika, że uczęszczałem tam jeden dzień. Sekretarka twierdzi, że nie wyda mi dokumentów dopóki nie ureguluję czesnego wraz z odsetkami za semestr, na który nie uczęszczałem.

Jeżeli ktoś wie co robić w podobnej sytuacji bardzo proszę o pomoc.

Z góry dziękuję Wszystkim za uwagę - pozdrawiam

podobne problemy były już omawiane - szanuj nasz czas - poszukaj na Forum...

Zanim założyłem post szukałem ale w takim razie przepraszam i będę szukał głębiej

Po dogłębnym szukaniu nic nie znalazłem, być może temat kryje się pod dużo mówiącym tytułem POMOCY lub coś w tym stylu. Niestety nie jestem prawnikiem i wszelkie zagadnienia w tej sferze są mi raczej obce a przekopywanie kilkuset postów zniechęca mnie jeszcze bardziej. Jeśli Kolega Markiz32 byłby tak miły i mnie naprowadził gdzie to może być byłbym bardzo wdzięczny.

Chyba czas zakończyć przygodę z tym forum, ponieważ po dwóch dniach od założenia tematu okazuję się, że są tylko ludzie, którzy znają to forum na wylot a potrafią powiedzieć, że coś już było ale nie wiedzą gdzie. Odpowiedzi na z pozoru proste pytanie nie znalazłem ale wiem natomiast ,że powinienem szanować czas niektórych forumowiczów a nie swój.

Myślę, że jedyne co możesz zrobić to zgłosić to na policję, oczywiście wcześniej musisz pisemnie zażądać zwrotu dokumentów, składając wniosek osobiście za potwierdzeniem na kopii. Ewentualnie możesz iść z kimś i wtedy będziesz mieć świadka. Wtedy możesz oskarżyć o ukrywanie dokumentu. Nawet jeżeli roszczenie byłoby słuszne, nie mają prawa przetrzymywać wbrew twojej woli dokumentu stanowiącego twoją własność. Za semestr nie musisz płacić, ponieważ nie organizowano zajęć na kierunku na który się zapisałeś. Jak kupuję chleb to płacę za chleb a nie za chińską zupkę.

No i o to właśnie chodziło - bardzo dziękuję za odpowiedź

Powrót