Szkoła nie chce wydać świadectwa

• Autor wątku Autor wątku Savart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Savart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam problem z moja szkołą, która nie wyda mi świadectwa dopóki nie ureguluje płatności. Nie jestem pewien czy szkoła ma prawo przetrzymać mi świadectwo, ponieważ to nie jest szkoła prywatna (jak kiedyś) tylko

Niepubliczna Szkoła Ponadgimnazjalna xxxxxx jest szkołą o uprawnieniach szkoły publicznej.

Działamy na podstawie Ustawy o Systemie Oświaty.

Z tego co pamiętam, to kiedy opłacałem składkę od 1 do 2 klasy, to była to w pełni szkoła prywatna. Od 3 do 4 klasy nie opłacałem tej składki. Pytanie moje jest takie. Maja takie prawo do przetrzymania mi świadectwa?

Kodeks karny

Art. 276. Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Idziesz do nich z wydrukowanym art. 276.
W momencie gdy nie beda chcieli wydac dokumentu dzwonisz na policje.

Jest jeszcze przepis, że świadectwa, dyplomy etc. wydawane są NIEODPŁATNIE, oraz taki, że szkoła nie ma prawa przetrzymywać Twoich dokumentów. Nie wiem czy muszę cytować paragraf ale jest tego sporo w internecie.

Co do Art. 276. Czyli mam prawo do swojego dokumentu niezależnie od typu szkoły? Może być to nawet szkoła w pełni prywatna? Uprzedzam, że zaczynając edukację, nie podpisywałem żadnego dokumentu w którym zarzekam się do płacenia.
Nawiasem mówiąc, klasy zaczynające edukacje rok później nie muszą płacić niczego :)

Tak jak pisał Regand. Płatności to oni sobie mogą egzekwować na drodze cywilno prawnej a nie szantażem.

Dziękuje za rady i chęć pomocy :)

Powrót