Szkoła policealna a ubezpieczenia w pracy

• Autor wątku Autor wątku happstasy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

happstasy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej, spotkałem się z takim problemem, korzystałem z usług NFZ nie wiedząc że nie byłem ubezpieczony. Jestem obcokrajowcem, mam 21 lat, czekam na decyzję propo pobytu czasowego, mam pieczątkę w paszporcie, kończyłem w Polsce technikum i nigdy nie miałem problemu z ubezpieczeniem. Teraz uczę się w szkole policealnej, rodziców w Polsce niema, jestem sam. Kiedy zaczynałem pracę na umowie zlecenie, to powiedziałem zleceniodawce że jestem ucznie i prosilem żeby mnie ubezpieczył. On na to się zgodził po czym poinformowałem go, że będę robił zabiegi medyczne na nfz, więc pracodawca był świadomy tego że muszę być ubezpieczony. Cały czas święciłem się na czerwono w systemie, zgłaszałem mu to odrazu i słyszałem odpowiedź „jesteś ubezpieczony i to błąd po ich stronie”. Teraz jak za czwartym razem się zaświeciłem to dowiedziałem się że mogę sprawdzić czy jestem ubezpieczony w ZUSie, byłem zaskoczony że nie jestem ubezpieczony. Po kontakcie z zleceniodawcą już usłyszałem takie zdanie „nie możemy ciebie ubezpieczyć bo nam zwrócą składki”. Teraz czekam na rachunek z nfz. Mam pytanie czy da się coś zrobić z tym, bo kwota będzie około 9000zł ? Z góry dziękuję.

1. Można cię ubezpieczyć - przecież mogłeś nic nie mówić, że jesteś uczniem.
ZUS nie ma możliwości sprawdzenia tego.
Powinna cię zgłosić do zdrowotnego szkoła. Może idź do szkoły i zapytaj czy zgłoszą cię wstecznie. Na zgłoszenie jest 7 dni - ale regularnie zgłasza się ludzi po terminie.

pytałem, dostałem odpowiedź że nie mogą mnie zgłosić bo nie mam a ni wizy a ni karty pobytu, a pieczątka dla nich nie jest warta. Zabiegi robiłem rok temu, dowiedziałem się że jestem nie ubezpieczony dopiero teraz, wiem że głupi byłe ale teraz nam co z tym zrobić. (((

Powrót