Szkoła przegina z materiałem

• Autor wątku Autor wątku Stubbornone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stubbornone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jestem uczennicą liceum ogólnokształcącego. Mój problem polega na tym, iż mam strasznie wymagającą polonistykę. Ogólnie w szkole wybieralismy profile (każdy z 3 przedmiotami na poziomie rozszerzonym) i tak oto na języku polskim są dwie grupy - podstawa i rozszerzenie. Jednakże nasza polonistka realizuje z "podstawą" program "rozszerzenia", więc wykracza to znacznie poza nasza podstawę programową. Nie opracowujemy oczywiście wszystkich rzeczy tak jak oni, ale w skali roku mamy z 10-15 dodatkowych książek, których nie będzie na maturze, bo to w końcu poziom rozszerzony. Czy zatem nauczyciel może "ukarać mnie" oceną niedostateczna za odmowę wykonania pracy domowej z tego zakresu(bo wykracza to poza podstawę)? Czy nauczyciel ma prawo wstawić mi ocenę niedostateczna jeśli powiem, że nie zrobiłam pracy domowej, bo nie umiałam z tego powodu, iż jest to przeznaczone dla zakresu rozszerzonego, a nie podstawowego?

Jak mogłabym napisać do kuratorium? Na co mogłabym się powołać? Status szkoły nie jest dostępny online. Strona szkoły nie ma nawet bip-u.
Dodam, że nauczycielka ta zadaje strasznie dużo pracy domowej, i ja mając te 4,8 średniej w garści muszę często zarywać noce, żeby się "wyrobić" w czasie.

Ponadto jest ona dość.. żywiołowa, i czasem obraża uczniów (mojego kolegę często nazywa "zakutym łbem"/"matołem" przy wszystkich w klasie), krzyczy (agresja/przemoc psychiczna).

Nie dziękuję hejterom, trollom i komentarzom w stylu "czego chcesz, ciesz się że się czegoś dowiesz". Humanom nie wbijamy do głowy rzeczy z rozszerzonej chemii i fizyki. Nie wiem jak to zrobić, aby nie "podpaść", bo w szkole nauczyciele trzymają ze sobą dość mocno, a dyrektor jest taki, że powie "rób co ci każą, a nie tłumaczysz lenistwo". (Nie musicie prosić żebym się tego upewnila.)

Pozdrawiam.

1. Na świadectwie pewnie będziesz mieć "język polski poziom rozszerzony" więc nic nie zrobisz.
Przedmioty na maturę możesz wybrać jakie chcesz ale skoro u ciebie realizuje się na lekcjach język polski w zakresie rozszerzonym to niestety nic nie zrobisz. Przed zapisaniem się musiałaś wiedzieć jakie przedmioty będziesz mieć rozszerzone na lekcji.
2. Statut nie status :)
3. Statut szkoły dostępny jest też w szkole, ale tutaj prędzej potrzebne ci WSO i PSO.

Regand napisał:
Ile osob/opiekunow prawnych z twojej klasy oficjalnie by poparly jakies dzialania?
Nie mam zielonego pojęcia, pewnie baliby się wychylac. Myślę, że kilka (5-6).

Marcin_Rejonowy napisał:
1. Na świadectwie pewnie będziesz mieć "język polski poziom rozszerzony" więc nic nie zrobisz.
Przedmioty na maturę możesz wybrać jakie chcesz ale skoro u ciebie realizuje się na lekcjach język polski w zakresie rozszerzonym to niestety nic nie zrobisz. Przed zapisaniem się musiałaś wiedzieć jakie przedmioty będziesz mieć rozszerzone na lekcji.
2. Statut nie status :)
3. Statut szkoły dostępny jest też w szkole, ale tutaj prędzej potrzebne ci WSO i PSO.

1. Znaczy, właśnie będę mieć poziom podstawowy, bo formalnie jestem na podstawie. To nauczyciel w połowie sobie hobbystycznie realizuje rozszerzenie, co nie powinno mieć formalnie miejsca, bo to nie nasza działka już jest.
2. Dziękuję za poprawienie. :-)
3. Dzięki za istotną uwagę.

Ostatnia edycja:
Powrót