Szkoła publiczna czy faktycznie darmowa?

• Autor wątku Autor wątku KarolBW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KarolBW

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie,
chciałem zapytać czy zgodny z prawem jest obowiązek płacenia za "ochronę" w szkole publicznej przez ucznia? Jestem w klasie maturalnej i szkoła wymaga ode mnie abym opłacił ochroniarza szkolnego w wysokości 80 zł za rok, a jeżeli tego nie zrobię to nie wydadzą mi świadectwa szkolnego. W sekretariacie tłumaczą się tym że to rada rodziców zadecydowała że w szkole ma być ochroniarz (rada rodziców składa się z trzech rodziców z klasy) i że teraz muszę za to zapłacić, mimo że moi rodzice nie wyrażali na to zgody. Zapewnienie bezpieczeństwa uczniom leży przecież w gestii szkoły. Zgodnie z art 70 Konstytucji RP cytuję: "Każdy ma prawo do nauki. Nauka do 18 roku życia jest obowiązkowa... Nauka w szkołach publicznych jest bezpłatna. Ustawa może dopuścić świadczenie niektórych usług edukacyjnych przez publiczne szkoły wyższe za odpłatnością..." W karcie obiegowej ucznia, którą dostaliśmy do uzupełnienia (biblioteka, pielęgniarka, wychowawca) znajduje się rubryka "ochrona" która zostanie podbita dopiero po opłaceniu ochroniarza. Dodam ze regulamin ani statut szkoły nie wspomina nic o płaceniu na ochronę. Czy szkołą może nie wydać mi świadectwa? Przecież to nie ja zatrudniam tego ochroniarza tylko szkoła, więc dlaczego mam za niego płacić?
Serdecznie pozdrawiam.

Skarga do kuratorium, potem skarga do wydziału oświaty. Od razu po tym lepiej się współpracuje.
Jak już nie wydadzą (bo czy wydadzą/czy nie - tego nie wiemy i nie możemy się na tym opierać), pismo "Żądanie wydania" > złożenie zawiadomienia na policję z Art. 276kk.

Nikt w tym wypadku nie może Cię zmusić do opłat, jak i nie wydać świadectwa.

Bardzo dobre pytanie. Mój syn ma ten sam problem. Sama jestem ciekawa na jakiej podstawie, publiczne liceum i to pod rygorem nie podbicia obiegówki (co za tym idzie nie wydaniem świadectwa) żądają tego od uczniów .
Pomijając już sam fakt, że ochroniarzem jest jakiś ledwo ruszający się i niedowidzący emeryt.

Podstawy do żądania a) składki na komitet rodzicielski, b) składki na fundusz klasowy, c) opłaty osobno wynajmowanej ochrony szkoły, d) wykupienia znaczków ZNP nie ma żadnej. Nie płacić. Po prostu.
Uzależnienie wydania jakichkolwiek dokumentów szkolnych od wniesienia ww opłat jest bezprawne. Krok 1: żądać wskazania podstawy prawnej; krok 2: to samo na piśmie na dziennik w dyrekcji szkoły; krok 3 (najczęściej nie jest potrzebny): skarga do Kuratorium oraz organu prowadzącego/załozycielskiego (właściwość terytorialna lub właścicielska).

Witam piszę w tym wątku bo mam podobne pytanie.

Chodzę do szkoły policealnej WSZECHNICA (bezpłatnej) na kierunek ochrona osób i mienia.
Jestem już na II roku i został nam w sumie tylko jeden zjazd. Mieliśmy zaliczenie na strzelnicy i dyrektor zażądał żeby zapłacić po 300zł za strzelnicę bo on nie ma na to pieniędzy. Później jednak stwierdził że pójdzie nam na rękę i żeby po 100zł się poskładać.
Co robić? Gdzie się udać w takiej sytuacji?:what:

To jest zupełnie inne pytanie. Dlatego nie wolno przyklejać się do cudzego wątku - trzeba zakladać własny.

A co o programie obowiązkowym szkoły, składającym się na niego zajęciach i opłatach mówi umowa zawarta ze szkołą oraz jej regulamin? Odpowiedzi należy szukać tam.

Powrót