szkoła - szantażowanie uczni

• Autor wątku Autor wątku annumir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annumir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam :) Jestem uczennicą klasy maturalnej. W szkole byliśmy szantażowani przez nauczycieli by nie zdawać matury, a będziemy mieć łatwiej w zdobyciu pozytywnej oceny. Mam trudności z matematyką od dawna, w tym półroczu dostałam kilka jedynek i poprawiłam wszystko oprócz jednej kartkówki. I nie wiem czy tak trzeba, ale jak mi się nie udało poprawić sprawdzianu za pierwszym razem to pani mi wpisywała 1 za każdym razem gdy poprawiałam i mi się ich uzbierało kilka, ale w końcu mi się udało poprawić.Czy nauczyciel może tak robić ?

Pisaliśmy próbną maturę napisałam ją na 17%, nie zdałam.
I jak zapytałam pani czy mam szanse na pozytywną ocenę na koniec roku to powiedziała że mam marne szanse bo nie zdałam matury, i że mm kilka jedynek ( chodzi o te poprawy).
Do tego wszystkiego mam wrażenie że na każdej poprawie daje trudniejsze zadania.
Moja mama kiedyś była porozmawiać z panią od matematyki i usłyszała od niej że "szkole zależy na wysokich statystykach zdawalności matury"

O wy o tym wszystkim myslicie ? to jest normalne zachowanie ?:( Ja już poprostu mam dosyć życia przez matme..;(

pomożcie mi prosze, moge to gdzieś zgłosić ?

annumir napisał:
pomożcie mi prosze, moge to gdzieś zgłosić ?
Tak, w Urzędzie Pracy. Może mają jakieś oferty dla osób bez matury. Albo korepetytorowi, aby wiedział nad czym popracować.

dziękuje za bezsensowe odpowiedzi, ciągle się ucze a pani daje coraz trudniejsze zadania na sprawdzianach...

Jeżeli okoliczności są prawdziwe, natychmiast powiadomić Kuratorium Oświaty

a czy legalne jest nagrywanie dyktafonem rozmów z nauczycielami ? jako dowód ?

A po co i chcesz potem zrobić z tym nagraniem? Zgłosić sprawę do Kuratorium Oświaty, to na pewno jest legalne.

Tak chce zgłosić do kuratorium i do cko i chyba trzeba mieć jakieś dowody ? poprawiłam wszystkie sprawdziany i kartkówki, z jednego sprawdzianu mam 3 jedynki( za poprawy) I pani mi powiedziała że to za mało...i musze poprawić próbną mature..a przecież próbna matura zdana nie jest obowiązkowa ?

Zgłoś sprawę do Kuratorium. Nawet jak masz słabe oceny z matmy, nauczyciele nie mogą odebrać Ci szansy zdawania matury.
Może zdasz, może podejdziesz ponownie za rok - statystyki Szkoły są tu m najmniej istotne dla Ciebie, a posługiwanie się takimi argumentami ( nie tylko w Twojej szkole) przez nauczycieli świadczy, że publiczna oświata wymaga głębokich zmian.

Powrót