Szkola w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku xkleinex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xkleinex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, Jestem Ojcem 16-sto latki konczacej gimnazjum w Polsce. Corka interesuje sie j. niemieckim i bardzo podobaja jej sie Niemcy. Bardzo chcialaby kontynuowac nauke w niemieckiej szkole. Dostala zaproszenie od naszych bardzo dobrych znajomych, aby przez ten okres mieszkac w ich domu ( Niemcy). Co zrobic, aby moja corka mogla tam wyjechac i sie uczyc ? Jakie dokumenty trzeba zlozyc ?

Dokładnie mam taki sam dylemat.Syn kończy Gimnazjum i chciałby pojechać do Niemiec się uczyć. Czy ktoś z Rezydentów lub użytkowników byłby uprzejmy zabrać głos. Temat ten nie jest zbyt często poruszany stąd moja prośba o informacje. Dodam że od trzech lat uczy się języka i na świadectwie Gimnazjalnym będzie widniała ocena bardzo dobra.
1. Jakie dokumenty należy przedłożyć w niemieckiej szkole?
2. Jakie formalności należy przed wyjazdem załatwić w Polsce?
3. Do jakiej klasy i szkoły powinien zostać skierowany- jak wygląda kwestia ewentualnej kwalifikacji do właściwej klasy?
4. Czy w rejonie Koblenz istnieją szkoły dwujęzyczne-j.polski i j.niemiecki?
5. Gdzie szukać informacji na temat niemieckiego systemu szkolnictwa?

O formalnosciach zwiazanych z wyjazdem nieletniego dziecka do znajomych w Niemczech chyba najlepiej jest sie pytac wsrod polskich wladz paszportowych.

W Niemczech znajomi moga sie zwrocic z tym samym pytaniem do organizacji zwanej "Jugendamt", ktora jest odpowiedzialna za nadzor nad nieletnimi.

Co do szkol: w Niemczech nie ma generalnie szkol dwujezycznych polsko-niemieckich, bo nie ma na nie zapotrzebowania. Sa bardzo sporadycznie szkoly z rozszerzonym programem nauczania jezyka polskiego jako jezyka obcego. To wszystko. Jedynym wyjatkiem moze jest gimnazjum niemiecko-polskie w Löcknitz, to jest po niemieckiej stronie kolo Szczecina, ale i tam wiekszosc przedmiotow jest nauczana po niemiecku.

W Niemczech szkola podstawowa trwa generalnie 4 lata (w niektorych landach 6 lat). Potem trzeba sie z gory zdecydowac na jeden z nastepujacych typ szkol, przy czym kwalifikacja zalezy od ocen uzyskanych w szkole podstawowej:
- Hauptschule: najslabszy typ szkoly, do ktorego trafiaja dzieci, ktore niespecjalnie nadaja sie gdzie indziej i potem po prostu ucza sie zawodu. Trwa ona do 9-tej klasy
- Realschule: szkola dla sredniakow, ktora konczy sie tzw. mala matura, nie uprawniajaca do studiow, ale dajaca szanse przyjecia do czegos w stylu polskich szkol policealnych
- Gymnasium (nie mylic z polskim "gimnazjum" w aktualnym systemie szkolnictwa, bo w Niemczech to jest polaczenie "ambitnego" gimnazjum z liceum ogolnoksztalcacym), ta szkola trwa do 12- albo 13-stej klasy i konczy sie matura

Aby sie zapisac do szkoly wystarczy w zasadzie tylko zameldowanie dziecka na stale, ale jak zameldowac dziecko na stale u znajomych, bez pobytu rodzicow, o to trzeba pytac w wyzej wymienionych urzedach polskich i niemieckich.

Gymnasium to trudna szkola i generalnie dzieci bez bardzo dobrej znajomosci jezyka moga sie latwo na niej "przejechac", bo tam sie nie stosuje specjalnie taryfy ulgowej ze wzgledu na slaba znajomosc jezyka

Możecie tu poczytać trochę o polsko/niemieckim Gymnasium w Goerlitz,

Schulhomepage des Augustum-Annen-Gymnasium Młodzież z Polski przyjmowana jest na podstawie egzaminu.

Pozostałe dzieci na gruncie migracyjnym uczą się specjalnym programem i kierowane są do Mittelschule , i w trzech etapach są integrowane z dziećmi niemieckimi. Mają tzw. DAZ Deutsch als Zweitesprache. Ale taki program nie w każdym rejonie jest prowadzony.

Każdy uczeń musi być ubezpieczony na terenie Niemiec, i nie wiem czy tu nie będzie problem jak dziecko mieszka u znajomych. A opiekun prawny?

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich
nie wiem czy to pomoże ale mój syn jedzie do Niemiec dzięki temu serwisowi - Europejski Serwis Edukacji Zawodowej. Będzie uczył się zawodu informatyka.
Andrzej

Czytam temat i nie znajduje odpowiedzi.Po ukończeniu Polskiego gimnazjum jest szansa na ukończenie szkoły-zdobycie zawodu w Niemczech ? Moja latorośl język zna słabo.
Może liczyć tylko na Hauptschule ?

Ukoczenie polskiego gimnazjum , znaczy to samo co Hauptschule w Niemczech. Po takiej szkole trudniej znaleźć Ausbildung ,tzn. nauka zawodu w jakiejś firmie i nauka w Berufschule. Bez znajomości niemieckiego to raczej nie możliwe. Latorośl powinna iść do szkoły, gdzie jest prowadzony tzw. DaZ , pisałam o tym wyżej, potem może iść do Vorbereitungsklasse z DaZ. Po ok. 2 latach na tyle pozna język, że Ausbildung znajdzie , albo skończy Realschule ,10 klasę.

Witam :)

Mieszkam w Niemczech od 5 miesięcy (przyjechałam na stałe).
Mam 21 lat, ukończone Gimnazjum, chodziłam również do szkoły zawodowej dwuletniej ale naukę musiałam przerwać. Zaczęłam także naukę w "ŻAK-u" ( liceum dla dorosłych) - ta szkoła również została przerwana z przyczyn zdrowotnych.

Otóż chciałabym dalej się kształcić, lecz problem w tym że nie wiem gdzie szukać i jak odpowiedniej szkoły.
Problem tkwi jeszcze w braku znajomości języka.

Proszę o pomoc. Z góry Dziękuję.

Od września będe mieszkać w Berlinie z mężem i synem mamy stałe zameldowanie.Syn kończy 1-szą klasę gimnazium tu w Polsce.Chciałabym zapisać go do szkoły niemiecko-polskiej na terenie Berlina.Bardzo proszę o adres takiej placówki z góry dziękuje.

Powrót