Szkoła w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Dawidb_95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawidb_95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, jestem nowy na forum.

Potrzebuję kilku informacji dotyczących nauki w Niemczech.
Aktualnie mam 17 lat i chodze do 2 klasy technikum (w Polsce). Mam wraz z rodziną możliwość wyprowadzki do Niemiec. Mam problem ze znalezieniem szkoły, bo jak wiadomo tam jest inny system szkolnictwa. Mam kilka pytań co do szkół w Niemczech.

1. Gdybym skończył technikum w Polsce miałbym zawód i maturę. Czy w Niemczech miabym taką samą możliwość po skończeniu tam szkoły?

2. Do jakiego typu szkoły musiałbym chodzić, aby mieć zawód i maturę ?

3. Dowiedziałem się, że jest w Niemczech "Berufsfachschule". Jest to podobno odpowiednik polskiego technikum, a po ukończeniu tej szkoły otrzymuje się "Fachhochschulreife". Czy po tej szkole miałbym możliwość pójścia na studia ?

Bardzo bym prosił o sensowne odpowiedzi, bo jest to dla mnie bardzo ważne. Z góry dziękuje i pozdrawiam.:!:

Matura polskiego technikum nie jest uznawana w Niemczech jako pelna matura, tylko jako tzw. matura fachowa (Fachabitur), co oznaczy, ze moglbys studiowac tylko kierunek zgodny z profilem twojego technikum

Zeby zdobyc pelna mature musialbys chodzic do Gymnasium (nie mylic z polskim gimnazjum!), ale bez bardzo dobrej znajomosci jezyka nie dasz sobie tam rady.

Radze skonczyc technikum w Polsce, zeby miec przynajmniej ta Fachabitur, a potem mozesz sie zastanawiac, co robic dale

To jak powinieneś zrobić, zależy też od tego gdzie chcecie mieszkać i gdzie chcesz mieszkać w przyszłości. Bo jeżeli w Niemczech, bez znajomości niemieckiego będzie ci ciężko. Z kolei masz już 17 lat, ale to nie jest tak tragicznie. Mój syn też miał tyle i zaczął chodzić do 8 klasy Mittelschule z DaZ. Jest to specjalny program dla uczniów z zagranicy. Nie każda szkoła ma ten program. Później chodził do takiej klasy z przygotowaniem zawodowym i Daz, a teraz robi już Ausbildung w swoim wybranym zawodzie. Owszem, żeby zrobić tu maturę, to już było dla niego zbyt późno, ale zawsze może zrobić ją w Polsce systemem zaocznym. Ale nigdy by też nie opanował języka niemieckiego na takim poziomie jak teraz się posługuje, ucząc się w polskiej szkole. Ogólnie jest zadowolony, choć przerwał w Polsce technikum. Decyzja jest trudna, ale wszystko zależy od tego co dla ciebie jest ważniejsze matura, czy język?

Zamierzamy mieszkać w okolicach Stuttgartu, dokładnie w Pforzheim. Co do matury to wolałbym ją mieć, ale jeżeli nie ma takiej możliwości to po prostu kontynuował bym naukę mojego zawodu, a dopiero później, np. zaocznie w Niemczech podjąłbym się matury, a potem na studia, albo wcale. Jeżeli chodzi o język to napewno szybko bym się go nauczył. Słyszałem, że po przyjeździe chodzi się do szkoły i uczy języka, są też kursy dla obcokrajowców, cofają nawet o rok w szkołach, itp. Języka można się zawsze nauczyć.

P.S Może wie ktoś gdzie można się zgłosić, aby otrzymać informacje/pomoc dotyczące szkół w Niemczech?

O nas :: Sprachkompetenzzentrum Görlitz ::

Podałam ci adres pewnej strony, właśnie ci nauczyciele uczą dzieci i młodzież obcojęzyczną niemieckiego w szkole podstawowej i średniej. Wyślij do nich zapytanie, nawet po polsku czy taki program prowadzony jest w Stuttgardzie czy w Pforzheim ?Tam jest pewna pani, nauczycielka polskiego i ci chętnie odpisze.
Tak to prawda dzieci mogą dobrowolnie klasę powtarzać, by lepiej opanować język. Na początku nauki też nie są oceniane.

Powrót