Szkoła w okresie pandemii.

• Autor wątku Autor wątku verinho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

verinho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam pytanie. W szkole znajomej pani dyrektor powiedziała, ze jeżeli nie zgodzi sie na mierzenie temperatury dziecka to nie wpuści go do szkoly. Jak to wygląda prawnie, wie ktos ?

Wygląda na to, że ma do tego prawo:
Informacje UODO:
... przepisy o ochronie danych osobowych nie sprzeciwiają się przetwarzaniu danych osób w zakresie np. mierzenia temperatury czy wdrażania kwestionariusza z objawami chorobowymi. Specustawa daje szereg możliwości realizowania zadań przez GIS, który ustala ogólne kierunki działania organów służb sanitarnych. Cały czas aktualne pozostaje oświadczenie Prezesa UODO w sprawie koronawirusa dostępne pod linkiem https://uodo.gov.pl/pl/138/1456, w którym znajduje się informacja, że artykuł 17 specustawy dotyczącej przeciwdziałania COVID-19 wskazuje, że Główny Inspektor Sanitarny lub działający z jego upoważnienia państwowy wojewódzki inspektor sanitarny może wydawać m. in. decyzje nakładające obowiązek podjęcia określonych czynności zapobiegawczych lub kontrolnych.
Więcej informacji:
https://uodo.gov.pl/pl/138/1674
https://uodo.gov.pl/pl/138/1516

A ja jestem ciekaw co z złego stanie się dziecku podczas mierzenia temperatury? Przecież osoby, które poddają w wątpliwość istnienie pandemii nie boją się zarażenia. Jaki jest argument na nie?

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Dzisiaj mierzenie temperatury , jutro czipowanie, a pojutrze obowiązkowe szczepienia na covid wariata bo nie wpuścimy ^^
Ciekawe co zrobią w sytuacji, gdy rodzic nie podpisze zgody. Tym samym dyrektorka nie zgodzi się na przyjęcie dziecka ,a ustawa mówi o obowiązku szkolnym do 18 roku życia.

bositko napisał:
Dzisiaj mierzenie temperatury , jutro czipowanie, a pojutrze obowiązkowe szczepienia na covid wariata bo nie wpuścimy ^^

Jeszcze będą nas stemplowac, kolczykować itp... ludzie skąd u was tyle teorii spiskowych?
Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka

bositko napisał:

A. Czyli nie zgodzę się nie zmierzenie temperatury dziecka - dla zasady. Czyli obserwowanie dzieci, profilaktyczne (które zawsze miało miejsce) by wyłapać kaszlące i zasmarkane dzieci też jest nie tak? Bo to stygmatyzacja?
Rąk też nie mają myć? I jak dziecko zostanie "grzecznie poproszone" to przejaw dyskryminacji?

@forg problemem nie jest mierzenie temperatury tylko oszukiwanie ludzi, robienie z nich idiotów. Gdyby przedstawili sprawę jasno, że temperatura mierzona jest po to by nie wpuścić do szkoły dzieci zakatarzonych to by to inaczej wyglądało.

Jasne to jest to, ze w regulaminach prawie każdej szkoły podstawowej jest zapis o tym by nie przyprowadzać dzieci chorych do szkoły. Taki zapis jest już od dawna, mimo to rodzice go nie przestrzegają bo jakoś to będzie.

Teraz wielki szum bo każą dziecku ręce myć i temperaturę sprawdzają.

bositko napisał:
Gdyby przedstawili sprawę jasno, że temperatura mierzona jest po to by nie wpuścić do szkoły dzieci zakatarzonych to by to inaczej wyglądało.

A jak przedstawili? "Mierzymy temperaturę bo firma farmaceutyczna robi badania a dyrektor szkoły ma z tego kasę"? Czy: "mierzymy temperaturę z powodu pandemii"? (średnio inteligentny człowiek domyśli się tego, że podwyższona temperatura o czymś niekorzystnym może świadczyć).

@forg, Ale nie wszyscy wierzą w pandemię. Dla niektórych to jest fake pandemia.
Powinni powiedzieć, że mierzymy temperature bo wasze dzieci przychodzą do szkoły chore, a ręce odkażamy bo je często nie myjecie. Oczywiście wszystko w łagodniejszej formie :)

Ostatnia edycja:
@bositko swoje teorie spiskowe wygłaszaj na forum temu dedykowanym, uprzedzam :)

@Kanas Na przyszłość prosiłbym o powstrzymywanie się od krzywdzących osądów nazywając odmienność zdań teoriami spiskowymi bo to leci mocno w dyskryminacje, totalitaryzm. Pozdrawiam

Czyli płaska ziemia to tylko odmienne zdanie i nazwanie tego teorią spiskową to dyskryminacja i totalitaryzm.
:confused:
Chyba ta dyskusja całkowicie odeszła od pierwotnej treści pytania.

Powrót