Szkoła zaoczna odmawia wydania dokumentów

• Autor wątku Autor wątku Whaitti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Whaitti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na początku opiszę sytuację w skrócie . Uczęszczałem do szkoły zaocznej w której trzeba było płacić czesne , z racji tego że w domu sytuacja finansowa była kiepska napisałem wniosek o zwolnienie z płatności i dostarczyłem do tego również wszelkie inne dokumenty które były potrzebne do owego wniosku ( była możliwość napisania takiego wniosku ) Wniosek został zaniesiony do szkoły w październiku 2019 r. Dzisiaj poszedłem do sekretariatu ponieważ chciałem zabrać dokumenty ze szkoły bo planuję się przenieś do innej . Lecz Pani z sekretariatu odmówiła mi wydania dokumentów zasłaniając się tym że czesne nie jest uregulowane i mam zaległość na 280 zł a wniosek z października nie został jeszcze rozpatrzony i jak to ona powiedziała jest w " akceptacji " a już jest luty 2020 r. Dodam jeszcze że semestru na którym byłem nie udało mi się zaliczyć z powodu nie obecność .

Moje pytanie brzmi : Czy szkoła ma prawo w ten sposób przetrzymywać moje dokumenty i czy w takim wypadku mam prawo ja uregulować w razie potrzeby zaległe czesne skoro był pisany wniosek który został do tej pory nie rozpatrzony ?

Nie ma prawa. Gdyby odmawiała wydania dokumentów możesz wezwać policję lub na komisariacie zgłosić przestępstwo.

Dzięki wielkie za odpowiedź , a jak będzie z tym uregulowaniem czesnego , jeśli wystąpiłem z wnioskiem a oni do tej pory nie raczyli go rozpatrzeć ? To czy w wypadku negatywnego rozpatrzenia wniosku mają prawo ode mnie zażądać uregulowania ?

Zauważyłem też że jest art. 276 kk. " Kto niszczy , uszkadza , czyni bezużytecznym , ukrywa lub niszczy dokument , którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać podlega grzywnie karze ograniczenia wolność albo pozbawienia wolności do lat 2 "

Czy w razie potrzeby mogę posłużyć się tym artykułem ?

Ostatnia edycja:
Powrót