Szkola Zasadnicza Młodociany pracownik.

• Autor wątku Autor wątku BBaSkAaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BBaSkAaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam problem. Chodze do szkoly zawodowej. I odbywam praktyki w jednym ze sklepów. I po 1 półroczu chcialabym zmienic praktyki. I po prostu isc do innego pracodawcy. Oczywiscie najpierw zalatwiłam sobie praktyki w innym sklepie tam podpisalam tak jakby ,,wstępną'' umowe. I w piątek moja mama poszla do szefa. Mówiac mu że chce zmienic praktyki ze po prostu nie chce w jego sklepie pracowac. Nie podoba mi sie atmosfera na praktykach itp. Ale jak szef zapytal dlaczego nie chce pracowac że prosze wyjasnic to moja mama powiedziala ze tak naprawde nie musi się tłumaczyc dlaczego, po prostu chce zmienic i tyle. Szef kazał mojej mamie napisac oświadczenie dlaczego rezygnuje z pracy u niego. Tak wiec mama napisala oświadczenie iż z powodów osobistych. W poniedzialek to zaniosla. Lecz szefa nie bylo w sklepie i dala jednej z pracownic żeby przekazala szefowi. Następny krok który podjelam to kazalam mamie zadzwonic że w środe przyjdziemy po papiery czyli świadectwo pracy itp. Wiec przyszlysmy w srode okazalo sie że szefa nie ma i przełożyli to na piątek. Szef chce mnie za wszystkie skarby zatrzymac na sile na praktykach. Czy ma on jakieś prawo do tego? W szkole jest jedna osoba przydzielona do naszych praktyk, do niego nosi sie papiery umowy i reszte. Ale on powiedzial że nie moze sie wtrącac do tego ze szef nie chce wypuścić pracownika i mowi że albo niech rodzic apeluje albo adwokat. Nie stać mnie na adwokata. Kolezanka która tam pracuje dzisiaj mi dzwonila że szef pisze własnie jakies oświadczenie że nie wyraża zgody na na moją rezygnacje z praktyk. Czy ma do tego prawo? Nie wiem co robic. A naprawde nie chce tam pracować. A chcialabym jutro odzyskać papiery i zaniesc od razu do nowego pracodawcy. Gdyż jutro chcialabym odbyc praktyke juz w innym sklepie. Zalezy mi na czasie, bo im bardziej szef zwleka to po 3 tygodniach nie chodzenia na praktyki wyrzucą mnie ze szkoly. Czy moze pracodawca mi je nie wydać? Ma prawo do tego żeby mnie powstrzymać siłą?

Powrót