Szkoła Zawodowa, Technikum

• Autor wątku Autor wątku Kukson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kukson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich

Piszę na tym forum, ponieważ kończę w tym roku Gimnazjum i mam dylemat co do wyboru dalszego toku mojej edukacji. Mam kilka pytań co do szkoły zawodowej ( malarz-tapeciarz ) oraz do Technikum budownictwa.
Bardzo proszę o rady i odpowiedzi na poniższe pytania.

- Ile lat doświadczenia potrzeba po wyżej wymienionej szkole zawodowej by dostać tytuł mistrza ?
- Czy po ukończeniu Technikum Budownictwa można zrobić uprawnienia ? Jeśli tak to jakie ?

Za wszystkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam, Wojciech Roguszka.

Jesteś pewien, że to właściwe pytanie na forum prawne?

Myślę że wiąże się to z normami prawnymi i wprowadzonymi ustawami na temat szkolnictwa i pracy.

To jakaś karkołomna paralela, ale zostawimy ten temat tyle że przeniesiemy do działu Hydepark.

Przepraszam źle zrozumiałem kontekst tego forum. To jest raczej forum prawnicze a nie prawne. Temat do usunięcia.

To jest raczej forum prawnicze a nie prawne.
Tak tu się udzielają prawnicy, a nie prawo ;)

Przepis prawny:
Dz.U.2005.215.1820 (R) Egzaminy na tytuły czeladnika i mistrza w zawodzie, przeprowadzane przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych.
§ 7. Do egzaminu mistrzowskiego izba rzemieślnicza dopuszcza osobę, która spełnia jeden z następujących warunków:
1) posiada tytuł czeladnika lub równorzędny w zawodzie, w którym zdaje egzamin, i po uzyskaniu tytułu zawodowego co najmniej trzyletni staż pracy w tym zawodzie albo łącznie przed i po uzyskaniu tytułu zawodowego co najmniej sześcioletni staż pracy w zawodzie, w którym zdaje egzamin, oraz świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej;
2) przez okres co najmniej sześciu lat w ramach samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej wykonywała zawód, w którym zdaje egzamin, i posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej;
3) posiada tytuł czeladnika lub równorzędny w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, i po uzyskaniu tytułu zawodowego co najmniej trzyletni staż pracy w zawodzie, w którym zdaje egzamin, oraz świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej;
4) posiada tytuł mistrza w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, i po uzyskaniu tytułu mistrza co najmniej roczny staż pracy w zawodzie, w którym zdaje egzamin, oraz świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej;
5) posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej lub dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej, dających wykształcenie średnie, w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, i tytuł zawodowy w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, oraz po uzyskaniu tytułu zawodowego co najmniej dwuletni staż pracy w zawodzie, w którym zdaje egzamin;
6) posiada dyplom ukończenia szkoły wyższej na kierunku lub w specjalności w zakresie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, i po uzyskaniu tytułu zawodowego co najmniej roczny staż pracy w zawodzie, w którym zdaje egzamin.

Powrót