Szkolenie BHP

• Autor wątku Autor wątku jans21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jans21

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam,

Otrzymałem wczoraj e-mail od przełożonej o szkoleniu BHP następującej treści:
"Dzień dobry,

Na dysku wspólnym umieściłam szkolenie BHP 2023. Proszę, aby każdy z Was zapoznał się z materiałem.
* Dysk wspólny
* Szkolenia
* BHP 2023 (prezentacje do zapoznania się to: 04, 06, 08, 13, 14, 19, 22, 27

Po zapoznaniu oczekuję od każdego z Was informacji zwrotnej w poniższej formie. Termin do 08.03.2023.

„Oświadczam, że zapoznałam/zapoznałem się z następującymi Instrukcjami BHP:

04/2023 Instrukcja BHP prace szcz.niebez. - materiały niebezpieczne. – w dniu:………….

06/2023 Instrukcja BHP przy pracach ekspedycyjno-rozdzielczych– w dniu:………….

08./2023 Instrukcja BHP przy ręcznych pracach transportowych – w dniu:………….”

14/2023 Instrukcja BHP przy pracach w kasie – w dniu:………….”.

19/2023 Instrukcja BHP przy pracach biurowych – w dniu:………….”.

22/2023 Instrukcja BHP przy obsłudze sprzętu biurowego – w dniu:………….”.

27/2023 Instrukcja BHP przy obsłudze urządzeń niszczących papier – w dniu:………….”.

Pozdrawiam"

Moje pytania są następujące:
1. Czy za takie szkolenie BHP w sieci pracownik powinien dostać wolne ?
2. Czy skoro pracuję przy bezpośredniej obsłudze klienta, a nie dostanę wolnego na szkolenie BHP to jak właściwie mam je zrobić ?
3. Czy jeżeli nie zrobię tego szkolenia BHP bo nie chcę go robić w moim czasie wolnym to pracodawca może mnie ukarać ?

Zapytaj jakie wynagrodzenie przewiduje za czas poświęcony na zapoznanie sie z materiałami szkoleniowymi ? :)

Szkolenia z zakresu BHP powinny odbywać się w czasie pracy i na koszt pracodawcy
Jezeli pracodawca nie może zorganizować szkolenia BHP w „normalnych” godzinach pracy, czas spędzony przez pracownika na szkoleniu BHP poza tymi godzinami należy uznać za czas pracy z prawem do wynagrodzenia - TU BEDĄ NADGODZINY
Szkolenie nie powinno odbywać sie na zasadzie zapoznania sie tylko z przepisami czy instrukcjami

Szkolenia z zakresu BHP powinny odbywać się w czasie pracy i na koszt pracodawcy
Tak, lecz dotyczy to szkoleń, o których mowa w art. 237 ind.3 § 2 kodeksu pracy.
Tutaj natomiast mamy do czynienia z samym zapoznaniem pracowników z instrukcjami bhp, czyli z realizacją obowiązku wynikającego z art. 237 ind.4 § 2 i § 3 (dość niefortunnie nazwanym "szkolenie BHP 2023", choć jest to w sumie też jakiegoś rodzaju działanie uzupełniające wiedzę z zakresu BHP, jednak nie takie, za które należałby się czas wolny ;-) )

Tak więc - odp.na pytanie:
brzmi: nie.

Ostatnia edycja:
jans21 napisał:
Na dysku wspólnym umieściłam szkolenie BHP 2023.
Uważam jednak ze jest to szkolenie i pewnie okresowe , jezeli jest nawet inne które wymyślił sobie pracodawca to też za czas szkoleń poza godzinami pracy (które dotyczą wykonywanej pracy) powinien czas szkoleń zaliczyć do czasu pracy . Nie można wymagać od pracownika zeby w czasie wolnym czytał materiały szkoleniowe i jeszcze potwierdził ze sie z nimi zapoznał - pewnie chodzi o dołączenie do akt

Jeśli owo "szkolenie" zawiera tylko te instrukcje bhp to nie jest to szkolenie okresowe bhp, bo jego treść musi być zgodna z programem ramowym (minimum). Ale nawet jeśli jest to tylko zapoznanie się z instrukcjami, to jak najbardziej robi się to w czasie pracy - z instrukcjami bhp mają obowiązek zapoznać się wszyscy pracownicy i rolą przełożonego jest umożliwić to zapoznanie się w godzinach pracy.
Czyli - w czasie gdy jeden pracownik zapoznaje się z treścią instrukcji, klientów obsługują pozostali. Przeczytanie 7 szt. instrukcji bhp nie powinno raczej trwać godzinami, (a patrząc na ten wykaz - takie instrukcje z reguły są 1-2 stronicowe, rzadko obszerniejsze).

Jasne, że jeśli kierownik nie potrafi tego zorganizować i pracownicy muszą dla przeczytania instrukcji bhp zostać po godzinach pracy to bez względu na to, czy jest to "formalne" szkolenie okresowe bhp, czy tylko obowiązkowe zapoznanie się z innymi materiałami służbowymi - będą to nadgodziny.

Ewania napisał:
Jeśli owo "szkolenie" zawiera tylko te instrukcje bhp to nie jest to szkolenie okresowe bhp, bo jego treść musi być zgodna z programem ramowym (minimum). Ale nawet jeśli jest to tylko zapoznanie się z instrukcjami, to jak najbardziej robi się to w czasie pracy - z instrukcjami bhp mają obowiązek zapoznać się wszyscy pracownicy i rolą przełożonego jest umożliwić to zapoznanie się w godzinach pracy.
Czyli - w czasie gdy jeden pracownik zapoznaje się z treścią instrukcji, klientów obsługują pozostali. Przeczytanie 7 szt. instrukcji bhp nie powinno raczej trwać godzinami, (a patrząc na ten wykaz - takie instrukcje z reguły są 1-2 stronicowe, rzadko obszerniejsze).

Jasne, że jeśli kierownik nie potrafi tego zorganizować i pracownicy muszą dla przeczytania instrukcji bhp zostać po godzinach pracy to bez względu na to, czy jest to "formalne" szkolenie okresowe bhp, czy tylko obowiązkowe zapoznanie się z innymi materiałami służbowymi - będą to nadgodziny.

W firmie nie ma czegoś takiego jak: "obsługują pozostali" bo ich fizycznie nie ma. Zasadniczo to jest jedna osoba na pierwszej i jedna na drugiej zmianie. Firma to Poczta Polska prowadząca politykę cięcia etatów bo pracownik to koszt dla pracodawcy i najłatwiej ciąć etaty przy obsłudze klienta tak samo kosztem są "nadgodziny", których jak to określiła dyrekcja nie wolno generować. Dlatego tak się martwię bo dopiero w poniedziałek wracam na swoją właściwą pocztę gdzie jest dostęp do dysku wspólnego ze szkoleniem. O ile w ogóle wrócę bo zawsze może się kolejna osoba pochorować, a obecny okres to najwięcej pracy na okienkach z racji listów z PIT-ami i podatkami od nieruchomości, nawet w święta jest mniej pracy.

Nieciekawa sytuacja. To nawet z regulaminowej przerwy w pracy chyba trudno skorzystać?
Jeśli się nie mylę, to w Poczcie Polskiej jest co najmniej kilka związków zawodowych.
Jest też społeczna inspekcja pracy.
Na Twoim miejscu poszłabym zgłosić problem właśnie tam.

Społeczna inspekcja pracy nie zajmie się kwestiami organizacyjnymi, bo nie ma takiej "mocy", chyba że organizacja narusza przepisy i zasady bhp. Kwestia czasu pracy czy kodeksowej przerwy, czy też przerwy wynikającej z pracy przy monitorze ekranowym - mieści się jak najbardziej w kompetencjach SIP. Poza tym takie niby szkolenie w opisanej przez Ciebie formie również jest naruszeniem czasu pracy, tak jak wskazano powyżej. Więc działaj!

Moje pytania są następujące:
Nie, szkolenie odbywa się w godzinach pracy
2. Czy skoro pracuję przy bezpośredniej obsłudze klienta, a nie dostanę wolnego na szkolenie BHP to jak właściwie mam je zrobić ?
Tak jak powyżej, szkolenie odbywa się w godzinach pracy i na koszt pracodawcy
3. Czy jeżeli nie zrobię tego szkolenia BHP bo nie chcę go robić w moim czasie wolnym to pracodawca może mnie ukarać ?
I tak i nie, nie powinieneś robić go w czasie wolnym, ale jeżeli nie zrobisz, to nie spełnisz podstawowego obowiązku pracownika.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót