Szkolna strona internetowa-wstawianie zdjec dzieci a prawo

• Autor wątku Autor wątku agusiaww
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agusiaww

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
WItam Jestem administratorem strony szkolnej i wstawiam na nia zdjecia dzieci, oczywiscie tylko do celow edukacyjnych i szkolnych czy musze miec zgode rodzicow na umieszczanie wizerunku ich dzieci, przeciez nawet jak bede miec zgode nie jestem w stanie ze zdjecia dajmy na to tlum dzieci na rozpoczeciu roku szkolnego wylowic tych dzieci ktorzy sie nie zgodzili na zdjecia i ich jakos usunac, jak to jest w prawie?

Witam,

prawo do rozpowszechniania wizerunku osób określa ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Przepis prawny:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Jeśli nie ma wyłączenia, to odpowiednie zgody na rozpowszechnianie wizerunku, a zwłaszcza dzieci, powinien Pan posiadać.

Ale wlasnie te dzieci sa na publicznych imprezach badz w klasach z wychowawcami, dlatego uwazam ze zezwolenie jest niepotrzebne poza tym przepis nic nie mowi o celach edukacyjnych a te zdjecia sa wylacznie na cele edukacyjne, czyli moim zdaniem mozna wstawiac.

ustawa nie uzależnia możliwości rozpowszechniania wizerunku osoby od celów w jakich rozpowszechnia się ten wizerunek, a jedynie od udzielonej zgody przez daną osobę (tu: opiekuna prawnego dziecka). Więc, o ile nie zachodzą wyłączenia, zgodę powinno się mieć.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
wiec np publiczne imprezy a taka jest rozpoczecie roku szkolnego, czy zgromadzenie klasy z wychowawcami nie wymaga zezwolenia -tak moge rozumiec?

ja też myślę, że fotografowanie ogólnego ujęcia otwarcia roku czy zgromadzenia klasy to właśnie takie wyłączenia. Ale proszę pamiętać, że o ile bezproblemowy jest plan ogólny, to jeśli wykadrowałaby Pani dodatkowo jedną, czy dwie osoby na zbliżeniu z takich ujęć, mogłoby to już wymagać zgody zainteresowanych...

Nie ma tu ostatecznego kryterium, decyzję w każdej sytuacji musi podejmować umieszczający zdjęcia, natomiast jedyną instancją, która może to zweryfikować jest tak na prawdę sąd, który by taką sprawę (o rozpowszechnianie wizerunku bez zgody) rozpatrywał.

Powrót