Szpital odmówił przyjęcia ponieważ ''zarejestrował mnie przez przypadek''

• Autor wątku Autor wątku solchod
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

solchod

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Od 29 sierpnia czekałem na przyjęcie do szpitala z wyniku uszkodzenia błony ucha, jak w skierowaniu ''Cel skierowania: stan po urazie błony bębenkowej ucha lewego- wypalenie dziury opiłkiem spawarki, perforacja brzezna, bez tendencji do zrastania''. Termin był na 2 stycznia. Po przyjściu do szpitala obejrzał mnie jakiś lekarz i powiedział, że oni to w sumie zarejestrowali mnie przez przypadek i że mnie nie przyjmą pomimo terminu. Od 3 tygodni do mnie wydzwaniali żeby upewnić się czy będę, a teraz mi mówią, że przez przypadek mnie zarejestrowali i jak to określili, ''za 3-4 miesiące najbliższy termin'', wyjaśnienia nie dostałem żadnego. Przyjeli mnie do szpitala i wypisali tego samego dnia. Ucho mnie boli, źle śpię i cały czas mi szumi w tym uchu. Czy ze strony prawnej taka sytuacja jest w ogóle legalna? Czy można cokolwiek z tym zrobić, np. odszkodowanie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję, pani Wando. Czy w tym przypadku należałoby napisać e-maila czy jak to powinno być? Przepraszam, mam 50 lat i nie do końca znam się na tych nowoczesnych metodach zgłaszania problemów. Uprzejmie dziękuję!

Wniosek o wszczęcie postępowania wyjaśniającego kierowany do Rzecznika Praw Pacjenta może być wysłany listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru lub drogą elektroniczną.
Powinien on zawierać:
1) miejsce i datę jego sporządzenia ( np. Kraków, dnia ..... 2023 r.),
2) oznaczenie adresata t.j. Biuro Rzecznika Praw Pacjenta, ul. Młynarska 46, 01-171 Warszawa,
3) oznaczenie pacjenta ( imię i nazwisko, adres, nr telefonu,
4) tytuł wniosku: Wniosek o wszczęcie postępowania wyjaśniającego,
5) treść wniosku (opisanie zdarzenie własnymi słowami),
6) podpis pacjenta,
7) załączniki (dowody na okoliczności sprawy podane we wniosku np. ksero skierowania, pismo z ustaleniem terminu przyjęcia).

W celach dowodowych zachowaj kopię wniosku, dowód jego nadania i otrzymane później zwrotne potwierdzenie odbioru.

Zapoznaj się ze stroną internetową Rzecznika Praw Pacjenta. Znajdziesz ją poprzez wyszukiwarkę .

.............................
Nie jestem prawnikiem

Powrót