Szpital

• Autor wątku Autor wątku Yumen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yumen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Hej, nie wiem czy mogę coś w tej sprawie zrobić i mam nadzieję na jakąś radę. Jako nieletni byłem w szpitalu psychiatrycznym około rok temu. Od razu powiem, że mam świadomość, że lekarz, który usłyszał od pacjenta, o złamaniu prawa takie jak gwałt itp musi poinformować odpowiedne służby. Natomiast lekarz wymusił na mnie powiedzenie mojego sekretu, który nikogo nie krzywdził, był po prostu bardzo dla mnie ważny. Psychiatra dał mi ultimatum albo sam powiem rodzicom lub lekarz to zrobi po upływie tygodnia. Mimo ciągłych próśb lekarz miał to gdzieś i zgodnie z czasem zrobił to. Przez cały rok mój stan psychiczny pogorszył się przez tą sytuację. Dzięki całej sprawie dostałem nowej traumy i bałem się pójść do jakiekolwiek lekarza z powodu braku zaufania. Przez cały pobyt byłem obrażany i wyśmiewany przez personel. W skrócie zniszczyli mi życie, jestem o wiele w gorszym stanie niż przed szpitalem. Czy jestem w tej sytuacji coś zrobić? Za niedługo będę pełnoletni? Od całej sytuacji minie ponad rok.

Bardzo mi przykro z powodu Twojej sytuacji. Poniekąd Cię rozumiem, byłem w odmiennej, lecz podobnej sytuacji - pozbawiony zaufania, ale ostatecznie mi się udało, nie każdy jest z tego samego worka i wielu ludzi naprawdę pomaga.

Co do pytania prawnego: Ewentualne powództwo cywilne, ale udowodnienie czegokolwiek w tej sprawie będzie ekstremalnie trudne, o ile w ogóle wykonalne, a na pewno kosztowne.

Jeżeli Ci zależy, radziłbym udać się lokalnie i odpłatnie, do prawnika, któremu musiałbyś wszystko wyjawić, razem z osobistymi szczegółami, choć myślę, że jego opinia może być podobna do mojej.

Trzymaj się, i wiedz, że wiele dobrego jeszcze przed nami! :)

Powrót