"sztuczne" rozbicie zatrudnienia na 3 umowy, a wypowiedzenie o pracę

• Autor wątku Autor wątku mbp230413
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mbp230413

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry.

Pracodawca w sposób "sztuczny" rozdzielił dla swych korzyści moje zatrudnienie na 3 umowy:

1. umowa o pracę 1/8 etat;
  2. umowa o pracę 7/8 etat;
  3. umowa zlecenie.
Pracodawca wypowiedział mi umowę o pracę. Uważam, że przyczyna wypowiedzenia nie jest realna - po prostu nowy przełożony chciał się mnie pozbyć, natomiast wypowiedzenie jest dobrze uargumentowane niskimi wynikami (branża chyli się ku upadkowi, natomiast fakt jest taki, że wyniki są poniżej zakładanych).

Z wypowiedzeniem mogę się zgodzić i znaleźć inne miejsce pracy, natomiast pracodawca stwierdził - że NIE WYPŁACI MI pełnego, dotychczasowego wynagrodzenia (7000 zł netto) tylko najniższą krajową, tj. wypłaci mi najniższą krajową na podstawie dwóch umów o pracę, a ze zlecenia nie wypłaci mi nic.

Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

1. Czy składać odwołanie od wypowiedzenia umowy w którym domagać się ustalenia, że w rzeczywistości był to jeden stosunek pracy, a tym samym wypłaty podczas okresu pełnego wynagrodzenia
  2. czy też nie odwoływać się do sądu pracy od wypowiedzenia, wysłać wezwanie do zapłaty, a następnie skierować pozew o zapłatę oraz o ustalenie, że w rzeczywistości był to jeden stosunek pracy?

Ponadto:

1. Czy warto zgłosić sprawę do PIP, jaki może dać to rezultat?
  2. Czy zgłoszenie do prokuratury - uporczywe niewypłacanie wynagrodzenia, ma jakiś sens?

Dodam, że jest to ogromna, ogólnokrajowa firma, która traktuje tak wszystkich pracowników. Podobnie robią podczas urlopów macierzyńskich - również wypłacają minimalną krajową.

Dodatkowo firma nie wypłaciła mi należnych prowizji za pozyskane obiekty i nie chce zmienić mojego adresu do korespondencji, twierdząc, że to mój problem jak odbiorę świadectwo pracy ze starego adresu.

Umowa zlecenie - więc wypłata na podstawie przekazanego rachunku.
Zwyczajowo robi go pracodawca - ale to nie jego obowiązek tylko twój.
Wyślij mu rachunek z tytułu umowy zlecenia z terminem zapłaty.
W widzianych wzorach umów zleceń często jest zapłata nastąpi do 7 dni od OTRZYMANIA rachunku.
Jak nie zapłaci - sąd.

Pan_robotnik napisał:
Umowa zlecenie - więc wypłata na podstawie przekazanego rachunku.
Zwyczajowo robi go pracodawca - ale to nie jego obowiązek tylko twój.
Wyślij mu rachunek z tytułu umowy zlecenia z terminem zapłaty.
W widzianych wzorach umów zleceń często jest zapłata nastąpi do 7 dni od OTRZYMANIA rachunku.
Jak nie zapłaci - sąd.
Dziękuję za odpowiedź.

1. Czy sąd w formie odwołania od wypowiedzenia umowy o pracę czy też zwykła sprawa cywilna?
2. Czy nie ma znaczenia fakt, iż formalnie umowa zlecenie miała przewidywać wynagrodzenie wypłacane za rezultat - procentowo za pozyskanych klientów ? Oczywiście jest to mrzonka niezgoda z rzeczywistym stanem faktycznym i od kilku lat przelewy wpływały na konto tego samego dnia niezależnie od zrealizowania targetu.

Z treści pytania zrozumiałam, ze miałeś wypowiedzianą umowę zlecenia t.j. ostatnią umowę.
Sprawy wynikające z umowy zlecenia wnosi się do sądu cywilnego , a nie do sądu pracy. Umowa zlecenia nie jest regulowana przez przepisy kodeksu pracy tylko przez kodek s cywilny.

Wanda67 napisał:
Z treści pytania zrozumiałam, ze miałeś wypowiedzianą umowę zlecenia t.j. ostatnią umowę.
Sprawy wynikające z umowy zlecenia wnosi się do sądu cywilnego , a nie do sądu pracy. Umowa zlecenia nie jest regulowana przez przepisy kodeksu pracy tylko przez kodek s cywilny.
Nie, umowa zlecenia nie została w ogóle wypowiedziana. Zostały wypowiedziane dwie umowy o pracę.

Zostały wypowiedziane dwie umowy o pracę
Trochę to dziwne, ale zawsze wypowiada się ostatnią umowę o pracę.

że NIE WYPŁACI MI pełnego, dotychczasowego wynagrodzenia (7000 zł netto) tylko najniższą krajową, tj. wypłaci mi najniższą krajową na podstawie dwóch umów o pracę, a ze zlecenia nie wypłaci mi nic.

Wyślij pracodawcy wezwanie do zapłaty należnego wynagrodzenia wynikającego z umowy o pracę. Kopię wezwania, dowód nadania listu poleconego - zachowaj w celach dowodowych. Może się przydać w sądzie pracy.

Powrót