szukałam, ale nie znalazłam - pomóżcie

• Autor wątku Autor wątku akkatarzyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

akkatarzyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jesteś małżeństwem bezdzietnym, mąż przed ślubem dostał od rodziców mieszkanie - jest on jednynym właścicielem, teraz zastanawiamy się nad kupnem auta. Moje pytania są następujące:
1. co w przypadku nagłej śmierci męża stanie się z mieszkaniem - czy mam pełne prawo do niego??
2. jeśli tylko mąż będzie właścicielem auta - to ja jako żona nie mam do niego zadnych praw w całości??

Chodzi mi o to czy przypadkiem nie zostanę na przysłowiowym "lodzie"???? Czy w takim przypadku nie lepiej zostać współwłaścicielem mieszkania i auta???

ps. dodam, że mąż ma rodzeństwo i rodziców.

Jeśli gdzieś już istnieje taki post - proszę o przekierowanie mojego lub podanie linka - bardzo dziekuję :)

Witam,

jeżeli mąż dostał mieszkanie przed ślubem, to należy ono do jego majątku osobistego.

W razie jego śmierci obecnie (skoro nie mają państwo dzieci) do dziedziczenia dojdzie pani oraz rodzice i rodzeństwo. Pani część wyniesie połowę spadku, sposób podziału reszty między rodziców a rodzeństwo pominę.

Co do auta - nabycie następuje po zawarciu związku małżeńskiego, więc co się z nim stanie zależy głównie od Państwa ustroju majątkowego małżeńskiego (czy jest intercyza?) i z jakich środków auto zostanie nabyte.

Sposoby jak sobie poradzić z mieszkaniem:
1. testament - ustanowienie Pani jako jedynego spadkobiercą - tanio, ale zawsze można odwołać,
2. rozszerzenie wspólności na to mieszkanie (o ile wspólność jest),
3. darowizna z majątku osobistego męża do pani majątku osobistego 1/2 mieszkania.

Połączenie 1 i 2 lub 1 i 3 pozwoli na rozwiązanie problemów i za życia męża, jak i później.

Pozdrowienia

Agnieszka

Powrót