Szukałem ale nie znalazłem. Sprawa dotyczy tworzenia strony i jej użytkowania.

• Autor wątku Autor wątku poohateq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poohateq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Na początku przepraszam jeżeli wątek był a ja go nie znalazłem. Jeżeli takowy był proszę o podanie linka.

Sytuacja wygląda następująco. Wymyśliłem stronę jakiej jeszcze nikt nie stworzył. Dział muzyki jaki obejmuje jeszcze nie został u nas w polsce bardzo rozwinięty.
Aktualnie zbieram materiały do strony oraz pozwolenia od zespołów na użytkowanie ich zdjęć linków oraz informacji o każdym z zespołów.
Ja jako mierny informatyk chcę tą stronę współtworzyć z ludźmi którzy się znają na rzeczy i tu ma trochę pytań:
1.Chcę stworzyć umowę którą będę mógł sobie zapewnić że mój pomysł nie zostanie mi odebrany że w fazie końcowej strony oni nagle się nie będą mogli wypiąć tylko będzie umowa między nami.Gdzie mogę stworzyc taka umowę?, ile będzie mnie kosztować stworzenie takiej umowy?
a) zakładamy że ja jestem właścicielem a oni pomocnikami
b) zakładamy że oni są współtwórcami strony
2. Jeżeli chodzi o wypowiedzi itd, chce aby na mojej stronie jak będzie trzeba objechać zespół że stworzył badziew, wielkie g*** . tzn chce żeby była wolność słowa tzn do granic rozsądku oczywiście ;) ale żebyś mógł wyrażać opinie. Jak stworzyć dobry regulamin do strony?
3. Czy gdzieś na stronie umieszczać maile od zespołów że zezwolili mi na wykorzystywanie ich treści zdjęć i loga?
4. Jak wygląda sytuacja z zagranicznymi zespołami? mogę umieścić ich treści nie pytając ich o to?

proszę o wyrozumiałość, jeżeli coś jest niejasne pytać, proszę o szczere i realne odpowiedzi.

Takie rzeczy to do Urzędu Patentowego RP ;). Nie musisz umieszczać maili ze Ci jakieś zespoły pozwoliły na używanie loga itp 4. Wszystkich musisz pytać ;)

1.Chcę stworzyć umowę którą będę mógł sobie zapewnić że mój pomysł nie zostanie mi odebrany że w fazie końcowej strony oni nagle się nie będą mogli wypiąć tylko będzie umowa między nami.Gdzie mogę stworzyć taka umowę?, ile będzie mnie kosztować stworzenie takiej umowy?
a) zakładamy że ja jestem właścicielem a oni pomocnikami
b) zakładamy że oni są współtwórcami strony
Jeśli to naprawdę poważny i dobry pomysł to prawnik będzie tu jak najbardziej potrzebny. Dodatkowo można ją zawrzeć przed notariuszem. Wszystko w zależności jaki budżet chce się na tego typu rzecz przeznaczyć.
Umowę oczywiście można samemu sporządzić (swoboda zawierania umów), lecz to byłoby bardzo ryzykowne.
Gotową stronę (logo etc.) Można oczywiście zarejestrować w Urzędzie Patentowym.
2. Jeżeli chodzi o wypowiedzi itd, chce aby na mojej stronie jak będzie trzeba objechać zespół że stworzył badziew, wielkie g*** . tzn chce żeby była wolność słowa tzn do granic rozsądku oczywiście ale żebyś mógł wyrażać opinie. Jak stworzyć dobry regulamin do strony?
To pytanie stoi na równi z "sensem życia". :D Najlepiej poprosić kogoś doświadczonego w tej kwestii. Jeśli zaś samemu będzie się próbowało to niestety będzie trzeba dłuższą chwilę przeznaczyć na zapoznanie się z regulaminami innych, analogicznych serwisów.
3. Czy gdzieś na stronie umieszczać maile od zespołów że zezwolili mi na wykorzystywanie ich treści zdjęć i loga?
Nie trzeba - należy je oczywiście jak najbardziej zachować w razie jakichś "komplikacji".

mógłbyś trochę dokladniej opisać ?
ile może to kosztować?
prosze o dokładniejszy opis dla laika:)

Powrót