SZUKAM PORADY

• Autor wątku Autor wątku LISOPED
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LISOPED

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
jestem zolnierzem zawodowym mialem juz sprawe sadowom zostalem skazany z art. 177par 2 na 2 lata w zawieszeniu na 4 itd zabrano mi prawo jazdy na rok czasu po tym wyroku gdy sie uprawomocnil 26 marca tego roku musialem sie zwolnic z wojska bo nie moga pracowac w wojsku zolnierze skazani wyrokiem do cywila ide 31 pazdzernika chodzi mi o to minelo juz troszkie czasu i chcialbym napisac wniosek do sady wojskowego o to zeby oddali mi prawo jazdy napisalabym ze mam kredyty siebie na utrzymaniu dziewczyne w ciazy i w mojej miejscowosci jest bezrobocie a prawo jazdy umozliwia mi zarobienie takiej kwoty gdzie bede mogl spacac kredyty i utrzymac sie czy jest to mozliwe ????? zeby cos napisac do sadu czy gdziekolwiek zeby zwrucili mi prawo jazdy slyszalem ze cos takiego jest mozliwe

chcialbym powiedziec ze bylem trzezwy auto bylo sprawne

Art. 84 par. 1 k.k. dopuszcza wcześniejsze uznanie zakazu za wykonany, ale wymaga by zakaz był wykonywany minimum rok, a więc w Twoim wypadku zakaz jest za krótki by ubiegać się o jego skrócenie przez Sąd.

Jedynym podmiotem który może Ci ten zakaz skrócić jest w tej sytuacji Prezydent RP, bo przy wykonywaniu ewentualnego prawa łaski ograniczenia z art. 84 k.k. go nie obowiązują.

kurcze myslalem ze jest jakas szansa ze dostane predzej chcialem pisac pismo do sadu o to zeby mi skrucili ale slyszalem ze po polowie czyli 6 miesiecy i wyrok moze byc uwarzany za wykonany czytalem na necie o takich przypadkach ze po 6 miesiacach odzyskiwali prawo jazdy

Przeczytaj wskazany przeze mnie przepis.

nie bylo mnie kilka dni hmm..... sam nie wiem czy warto pisac pismo do prezydenta pewnie on ma jakis okres czasu na odpowiedz pewnie z 2 miesiace ???? jestem ciekawy jak taka procedura ma wygladac ??? moze wartoby bylo napisac taka prosbe ??? jak taka prosba ma wygladac jest jakis wzor?

O wniosku o ułaskawienie było już na forum o ile mnie pamięć nie myli.

Powrót