Szwecja - pozbawienie praw rodzicielskich

• Autor wątku Autor wątku Ewaszczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewaszczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry!
Historia, która skłoniła mnie do założenia wątku na forum jest bardzo skomplikowana, nie jest to moja sprawa, ale dotyczy mojej siostrzenicy.
Zacznę od końca. Nie ukrywam, że oczekuję szybkiej odpowiedzi.
Magda mieszka w Polsce, Jej były mąż, za zgodą na wyjazd zabrał w 2014 roku ich wspólną córkę do Szwecji i tam pozostają do dnia dzisiejszego. Dzisiaj zapadło postanowienie sądu w Szwecji o pozbawieniu Magdy praw do dziecka. JAKA JEST DROGA PRAWNA(SZCZEGÓŁOWO), BY ZŁOŻYĆ W SZWECJI APELACJĘ I JAKIE SĄ JEJ KOSZTY i czy apelować mogę tylko w Szwecji ?
O szczegółach będę pisać później, póki co nie mam jeszcze postanowienia w rękach, dlatego tyko tak ogólnikowo.

ewaszczek napisał:
dzień dobry!
Historia, która skłoniła mnie do założenia wątku na forum jest bardzo skomplikowana, nie jest to moja sprawa, ale dotyczy mojej siostrzenicy.
Zacznę od końca. Nie ukrywam, że oczekuję szybkiej odpowiedzi.
Magda mieszka w polsce, jej były mąż, za zgodą na wyjazd zabrał w 2014 roku ich wspólną córkę do szwecji i tam pozostają do dnia dzisiejszego. Dzisiaj zapadło postanowienie sądu w szwecji o pozbawieniu magdy praw do dziecka. Jaka jest droga prawna(szczegółowo), by złożyć w szwecji apelację i jakie są jej koszty i czy apelować mogę tylko w szwecji ?
O szczegółach będę pisać później, póki co nie mam jeszcze postanowienia w rękach, dlatego tyko tak ogólnikowo.

proszę!!!

Ewaszczek napisał:
JAKA JEST DROGA PRAWNA(SZCZEGÓŁOWO), BY ZŁOŻYĆ W SZWECJI APELACJĘ
Lepiej pytaj o to w Szwecji. I raczej po szwedzku. Z tego co wiem, w Szwecji jest dość rozbudowany system darmowych porad prawnych.
Natomiast co do drugiej części pytania - tak, apelować możesz tylko w Szwecji odnośnie tego orzeczenia szwedzkiego sądu.

Adwokat jest tej kobiecie potrzebny. Za swoje pieniążki oczywiście bo ona w Szwecji nie mieszka . Może spytać o pomoc w MOPS w tej sprawie ,lub jakąś inną polską instytucję. Polecam obejrzeć film ,,Obce niebo,, Dobra lektura i nauka. Druga sprawa często takie sprawy są gdy chodzi o wyższe zasiłki , które można dostać w Szwecji. Proponuję też forum reklama. Tam ludzie anonimowo piszą.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót