Szwecja - wypadek w pracy

• Autor wątku Autor wątku luqqqo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luqqqo

Witam,

mam dość poważny problem z Forsakringskassans(zaklad ubezpieczen spolecznych w Szwecji).

Przez niecałe dwa lata pracowałem w Szwecji przy budowie tunelu, miałem swój numer personalny, byłem rezeydentem. Pracowałem w trybie 6 dni pracy/9 dni przerwy- wtedy przeważanie wracałem do Polski.

W lipcu 2012 roku miałem wypadek, spadłem z drabiny i uszkodziłem kolano, po wizycie w szpitalu powiedziano mi że nie wiadomo jest czy potrzebna będzie operacaja i należy tydzień czasu się wstrzymać z decyzją ponieważ może samo zacząć się goić - tal zdecydowali szwedzcy lekarze po obejrzeniu prześwietlenia.

Wypadek został oczywiście zaraportowany, swiadkowie też byli.
Na drugi dzień przy pomocy kolegi wróciłem do kraju z pomocą kolegi i kul które otrzymałem od szpitala. W Polsce okazało się że operacja jest potrzebna.
Przeszedłem artroskopie kolana, przez pierwsze dwa tygodnie płaciła mi firma, zwolnienie było na 3 miesiące, później powinna to robić Forsakringskassans, jednakże nie wypłacali mi żadnych pieniędzy przez 3 miesiące ponieważ ciągle żądali nowych dokumentów, a to ze szpitala itp...

Po moich interwencjach w końcu wypłacili mi pieniądze, ale tylko za 1,5 miesiąca, po czym zażądali zwrotu pieniędzy ponieważ powiedzieli, że mi się należą i że wypłacili je przez pomyłkę i muszę je zwrócić jako powód podali to że opuściłem Szwecję zaraz po wypadku - a żeby to zrobić powinienem wystąpić o "pozwolenie". Pisałem pisma wyjaśnijące wielokrotnie, dzwoniłem również, tłumacząc, że nikt mnie nigdy nie poinformował, że nie mogę opuścić kraju, a oni na to że to nie ich wina i że muszę zwrócić pieniądze.

Skontaktowałem się nawet ze Szwedzkim lekarzem który napisał do nich pismo osobiście, że nie widzi przeciwskazań dla których nie miał bym być leczony w Polsce, ale nic to nie dało.

W dalszym ciągu żądają zwrotu pieniędzy i w tej chwili otrzymuję pisma z firmy windykacyjnych jak sądze o zwrot piniędzy, którymi niestety nawet nie dysponuję.

Jakie mam możliwości w tej sytuacji ??

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

Powrót