szybki rozwod -Kraków

• Autor wątku Autor wątku orientroll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orientroll

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.Mam pytanie chcemy sie rozwiesc z mężem w miare szybko ,jak długo czeka sie na rozprawe ,chcemy żeby było bez orzekania winy .Mamy 2 dzieci maloletnich

nie ma sztywnych terminów.wszystko zależy od ilości pozwów w sądzie.ze swojej strony możecie skróci jedną procedurę- złożyc pozew od razu z opłatą- rozwód kosztuje 600zł należy za taką sumę w sądzie kupic znaczki skarbowe i obkleic pozew.w treści pozwu należy zaznaczy aby koszty rozwodowe podzielic po połowie.zazwyczaj od złożenia pozwu do 3 miesięcy powinniście dosta termin. zaznaczam bywa różnie może byc szybciej ale teżi później.zawsze można zadzwonic do sądu i podpyta na jakim etape jest wasza sprawa.

[cytat:2d18hiq7]w sądzie kupic znaczki skarbowe[/cytat:2d18hiq7]
sądowe jeśli łaska. nie ma (już) czegoś takiego jak znaczki skarbowe. Pisma sądowe opłąca się znakami opłaty sądowej.

Szybki rozwód przy dwojgu małoletnich? może nie być wcale tak łatwo. No ale zobaczymy.

oczywiśnie moja pomyła, znaczki sądowe,sama takowe obklejałam,dla informacji : jestem przykładem "szybkiego " rozwodu., pomimo dwójki małych dzieci.pozew złozyłam na początku marca. pierwsza sprawa 10.kwiecień i uzyskałam na niej rozwód.pomimo że zapłaciłam ja 600 zł. w znaczkach ,wyrokim sądu dostałam zwrot połowy .bo zasądzono od męża drugą połowę.tak więc - można.

orientroll ja składałam pozew o separacje 19 października 2006. razem z pozwem składałam wniosek o umorzenie kosztów sądowych. w grudniu dostałam decyzje o umorzeniu wpisu stałego w wysokości 600 zł. musiałam wpłacic tylko 100 zł. kosztów procesu nie umorzyli, bo jak napisali będzie to zależało od przebiegu i długości trwania rozprawy oraz od wysokości naszych zarobków na dzien zakończenia rozprawy. w każdym razie jest juz koniec lutego i wezwania na rozprawe jeszcze nie dostałam a minęły już 4 miesiące od wysłania pozwu. dzwonilam do sądu i zostalam poinformowana, że lada dzien moge sie spodziewać wezwania. a gdy podałam numer sprawy to powiedziała, że trudno powiedziec, sprawa może zostać ustalona nawet dopiero około maja. :o
także składajcie jak najszybciej pozew. jesli przykleicie na nim znaczki opłaty sądowej za 600 zł, to sprawa może zostać szybciej rozpatrzona. tak słyszałam i tak widze napisała też jota. :)

jota to rzeczywiście miałas szczęście, prawdziwy ekspres, w miesiąc od złozenia pozwu sprawa i rozwód?
a powiedz mi co oznacza w rzeczywistości, że sąd może nie dac rozwodu, albo sprawa może sie przedłużać, jesli może na tym ucierpieć dobro małoletnich dzieci?
tak po krótce ja mam 3-letnią córeczkę i to własnie dla jej dobra rozstałam sie z jej ojcem. nie sądze, żeby było dobre dla dziecka przebywanie w ciągle kłócącej się rodzinie. przeciez dziecko wyczuwa nastroje i ojca i matki. poza tym jest świadkiem kłótni i awantur. a to nie jest dobre dla dziecka.

Powrót