Szybkie pytanie na temat zdjęć z Naszej-Klasy

• Autor wątku Autor wątku respublikamroja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

respublikamroja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
skorzystałem z opcji szukaj ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
Chcę się tylko upewnić.
Chodzi o pewną osobę, która prowadzi blog. Wrzuca na niego zdjęcia z NK. Zdjęcia osób trzecich, bez ich zgody. Jednak na zdjęciach twarze są zamazane tak, że nie ma możliwości ich rozpoznania.
Czy jest to zgodne z prawem?

A w praktyce?
Chodzi o to, że nikt nie jest w stanie rozpoznać tych osób na zdjęciu.

Ochrona wizerunku to jedno.

A prawa autorskie do zdjęcia to drugie.
Autor może zażądać usunięcia zdjęcia a nawet odszkodowania.

OK tego nie wziąłem pod uwagę szczerze mówiąc.
Jednak jeśli na zdjęciu osoba ma zamazaną twarz to jak można stwierdzić kto jest autorem? Skoro sąd, inna osoba nie może stwierdzić kto jest na tym zdjęciu. Można się domyślać itp.
Albo inaczej jeszcze. Jeśli ktoś w poście umieszcza link bezpośrednio do fotki to też jest źle? Ale w poście ten link automatycznie zamienia się na zdjęcie.

Osoba na zdjęciu nie musi być autorem zdjęcia - wręcz w ogólności będzie to inna osoba. Tak więc kto inny może wysuwać roszczenia w stosunku do rozpowszechniania wizerunku bez wymaganego pozwolenia i ewentualnie naruszenia dóbr osobistych, a kto inny może wysuwać roszczenia z tytułu wykorzystania zdjęć:
- bez podpisu autora i z naruszeniem integralności zdjęcia (naruszenie osobistych praw autorskich),
- bez zgody na ich publikację (naruszenie majątkowych praw autorskich),
- bez zgody na rozpowszechnianie opracowania zdjęć z zamazywanymi twarzami (naruszenie praw do zezwalania na realizację praw zależnych)

Zamazanie twarzy nie musi oznaczać niemożliwości rozpoznania wizerunku danej osoby....

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź.
Teraz wiem już wszystko co i jak.
Dziękuję jeszcze raz.

Powrót