Szybko rosnący dług

• Autor wątku Autor wątku Salam alejkum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Salam alejkum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam problem z komornikiem. Rok temu przyszło mi zawiadomienie o wszczęciu egzekucji. Z kwoty 680zł (kwota jest już z odsetkami) po naliczeniu wszystkich kosztów wyszło prawie 1400zł
211zł - koszty procesu
180zł - koszty zastępstwa w egzekucji
331zł - opłata egzekucyjna
4zł - wydatki
Nie wiem czy za dużo nie naliczyli, ale mniejsza już z tym.
Dogadałem się z komornikiem że będę dług spłacać na raty, co miesiąc po 100zł.
Pieniądze wpłacałem regularnie od października zeszłego roku, co daje kwotę 1100zł.
Komornik odblokował mi 3 miesiące temu konto, wiec reszta przelewów szła już z mojego konta bankowego.
I tu zaczyna się problem. W tym miesiącu po wykonaniu przelewu komornik stwierdził że zabierze już sobie całość i ściągnął dodatkowo 1400zł. Co daje łączna kwotę 2500zł...
Czy dług mógł tak szybko rosnąć? Bo z tego by wynikało, że te 100zł które wpłacałem co miesiąc pokrywało co najwyżej odsetki, bo kwota do spłaty w ogóle się nie zmniejszyła.
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam Dawid.

poczekaj na przesłanie postanowienia o zakończeniu egzekucji gdzie będzie wykaz kosztów egzekucyjnych jeżeli nie posiadasz tego zadzwoń do kancelarii i mu się przypomnij poproś także o kartę rozliczeniową do tej sprawy.

Wszystko wskazuje na to, że bank nie posiadał aktualizacji i potrącił kwotę z pierwotnego zajęcia. Komornik ma nadpłatę i po zaksięgowaniu ją zwróci.

Ale to tylko domysły. Rozsądek sugeruje w pierwszej kolejności zapytać komornika jak wygląda sytuacja. Po co rozmyślać czy dług mógł urosnąć czy nie, jak nawet nie ustaliłeś z komornikiem co się wydarzyło.

Hej.
Było dokładnie tak jak napisał kolega NieAndrzej. Wiem ze w pierwszej kolejności warto zapytać komornika, ale dodzwonienie się do niego niestety graniczy z cudem :/
Dziękuje Panowie za szybka odpowiedź i pozdrawiam :)

Powrót