szyld i nazwa firmy problem

• Autor wątku Autor wątku natina2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natina2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Czy mogę zamieścić na swoim firmowym szyldzie loga firm na których pracuję (salon kosmetyczny)?
i czy mogę zmienić nieco nazwę na szyldzie reklamowych i ulotkach? konkretnie musiałam użyć spolszczonej wersji zamiast Vanilla --> Vanilia rejestrując firmę i teraz chce na szyldzie mieć Vanilla to czy grożą jakieś konsekwencje prawne?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Pozdrawiam

Witam,

jeśli chodzi o posługiwanie się nazwami (logotypami) innych firm, to należy zachować pewną ostrożność.

1. Jeśli nazwy (loga) innych firm są zastrzeżonymi znakami handlowymi na terenie Polski, to w ogólności ich użycie wymaga zgody osoby posiadającej te prawa ochronne Art.153 i 154 ustawy prawo własności przemysłowej. Można użyć je na zasadzie dozwolonego użytku np. wg Art.156 tejże ustawy, ale moim zdaniem, nie kwalifikuje się do tego umieszczanie ich na szyldzie innej firmy... Więcej może się Pani dowiedzieć z ustawy prawo własności przemysłowej - Art. 153 - 163.

2. Z drugiej strony należy pamiętać o kwestii nieuczciwej konkurencji. Umieszczając obce nazwy na szyldzie zakładu można by było doprowadzić klientów, do błędnego przekonania, co do tożsamości firmy - m.in. Art.5 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

W sumie wydawałoby się najlepszym rozwiązaniem dla Pani zakładu, gdyby na szyldzie znajdowało się tylko logo Pani firmy, i to jednak w oryginalnym brzmieniu...

Nazwę firmy możesz zmienić (lub dopisać kolejną) w parę minut w urzędzie miasta/gminy.

Powrót