T-mobile i zepsuty telefon

• Autor wątku Autor wątku jan17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jan17

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam.

Chciałbym Was prosić o pomoc w sprawie dotyczącej T-mobile i zakupionego u nich telefonu na osobę fizyczną.

Kupiłem w T-mobile telefon Sony Xperia T3 i po pewnym czasie zepsuł się w nim aparat. Poprzez salon T-mobile telefon został wysłany do serwisu (czyli do gwaranta jak mniemam). W serwisie uznali, że telefon nie nadaje się do naprawy i mogą jedynie wymienić na nowy. Zgodziłem się. Po około tygodniu użytkowania nowego telefonu, zaczął się wieszać a ładowarka, która byłą w zestawie nie działa. Poszedłem kolejny raz do salonu i tam usłyszałem, że oni nic mi na to nie poradzą i mogą jedynie znowu wysłać telefon do serwisu, na co się nie zgodziłem. Zapytałem czy T-mobile jako sprzedawca może mi coś zaoferować i czy mogę mieć jakieś żądania, na co odpowiedziano mi, że już nie, ponieważ wadliwy telefon został dostarczony mi przez gwaranta a nie przez nich. Dodam, iż telefon ten wzięty został wraz z abonamentem. Zapłaciłem za niego 900 zł plus abonament przez 2 lata.

Mam mieszane uczucia, co do tego czy dobrze mnie poinformowano i dlatego też proszę Was o pomoc. Czy korzystanie z przepisów dotyczących gwarancji wyłącza możliwość domagania się czegokolwiek od sprzedawcy np. z tytuły rękojmi, czy z tytułu ustawy konsumenckiej? Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Możliwe jest odstąpienie od umowy? Dodam, iż zraziłem się już do tego telefonu i nie chciałbym w kółko go wysyłać do serwisu. To co mnie by usatysfakcjonowało, to jedynie wymiana na inny model/telefon lub odsapienie od umowy/ rozwiązanie jej z winy sprzedawcy.

Masz jakieś dokumenty wymiany?
Nową gwarancję?
Inny nr IMEI?
Skąd przypuszczenie, że "do serwisu" to do gwaranta?

Tak, posiadam protokół wymiany, a gwarancja jest ta sama co była, nie dostałem nowej. Numer IMEI również jest nowy. A przypuszczenie, że telefon był w serwisie u gwaranta jest stąd, że w samym salonie mówili, że telefon był u gwaranta i teraz jest to sprawa między nim a mną. Jakie widzicie możliwości wybrnięcia z tej sytuacji? Jak już podkreślałem - zraziłem się do telefonu i to co by mnie interesowało to jedynie zwrot pieniędzy lub oferta innego telefonu.
Za telefon zapłaciłem 900 zł plus abonament przez dwa lata. Czy w ogóle istnieje mozliwość dochodzenia zwrotu pieniędzy i czy w takim przypadku abonament zostałby obnizony?

jan17 napisał:
Poprzez salon T-mobile telefon został wysłany do serwisu (czyli do gwaranta jak mniemam).
A ty z jakiego tytułu składałeś reklamację i czy masz na to potwierdzenie?

Z tytułu gwarancji producenckiej, nie z konsumenckiej. Dlatego też powiedzieli mi, że teraz jest to sprawa między mną, a firmą Sony, ponieważ to ona dostarczyła nowy telefon, który ma wadę. Tak jak mówiłem, mam wątpliwości co co prawdziwości tego twierdzenia. Czy to, że skorzystałem z gwarancji producenckiej, wyłącza jakiekolwiek roszczenia do sprzedawcy z tytułu ustawy konsumenckiej? Tak, mam protokół wymiany telefonu od producenta.
Czy istnieje możliwość rozwiązania umowy z winy T-mobile, lub odstąpienia od niej, tylko dlatego, że z telefonem jest coś nie tak?

Ostatnia edycja:
jan17 napisał:
Czy to, że skorzystałem z gwarancji producenckiej, wyłącza jakiekolwiek roszczenia do sprzedawcy z tytułu ustawy konsumenckiej?
Samo skorzystanie, nie. Wymiana przez producenta na zupełnie nowy, już tak, ponieważ:

Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może ...

oraz
Przepis prawny:
Art. 560.
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może

jan17 napisał:
Czy istnieje możliwość rozwiązania umowy z winy T-mobile, lub odstąpienia od niej, tylko dlatego, że z telefonem jest coś nie tak?
Nie.

Dziękuję za odpowiedź.

Jakie widzisz w takiej sytuacji możliwości ? Czego mogę domagać się od gwaranta, czy sprzedawcy ? Przecież telefon dalej jest niesprawny i to już drugi egzemplarz ..

I jeszcze trochę teoretycznie. Czy gdybym w pierwszej kolejności skorzystał z ustawy konsumenckiej, to mógłbym mieć w tej chwili roszczenia do sprzedawcy? Przecież ustawa jasno mówi, że od umowy mogę odstąpić jeżeli rzecz ma wadę, ale jak to wygląda przy tego typie umowach? Ta umowa zawiera dwa elementy - usługi komunikacyjne i telefon. Czy jest możliwość odstąpienia tylko od tej części obejmującej telefon i domagania się zwrotu pieniędzy oraz obniżenia abonamentu?

jan17 napisał:
Czego mogę domagać się od gwaranta, czy sprzedawcy ? Przecież telefon dalej jest niesprawny i to już drugi egzemplarz ..
Od sprzedawcy nic. Od gwaranta tego co gwarantuje gwarancja.
jan17 napisał:
Czy gdybym w pierwszej kolejności skorzystał z ustawy konsumenckiej, to mógłbym mieć w tej chwili roszczenia do sprzedawcy?
Tak.
jan17 napisał:
Przecież ustawa jasno mówi, że od umowy mogę odstąpić jeżeli rzecz ma wadę,
Nie dość dokładnie przeczytałeś ustawę.
jan17 napisał:
ale jak to wygląda przy tego typie umowach?
Jakich umowach? Masz jedną umowę? Dwie umowy? W jednej masz zapis o usługach komunikacyjnych oraz o sprzedaży telefonu?
jan17 napisał:
Czy jest możliwość odstąpienia tylko od tej części obejmującej telefon i domagania się zwrotu pieniędzy oraz obniżenia abonamentu?
Odpowiedź masz w zawartej umowie.

Tak, mam tylko jedną umowę i zaznaczone, że poza usługami nabywam również urządzenie i operator jest sprzedawcą. W umowie nie ma nic napisane o warunkach zerwania/ odstąpienia ... Może w regulaminie coś jest, nie sprawdzałem szczerze mówiąc. Dlaczego twierdzisz, że niezbyt dokładnie przeczytałem ustawę? W grudniu bodajże była jej nowelizacja i zgodnie z treścią konsument może od razu odstąpić od umowy w przypadku wykrycia wady tkwiącej w urządzeniu w momencie sprzedaży. Jeżeli źle to rozumuję, to mnie popraw proszę.

jan17 napisał:
mam tylko jedną umowę i zaznaczone, że poza usługami nabywam również urządzenie
No to tej umowy nie dotyczy już twój obecny telefon
jan17 napisał:
Dlaczego twierdzisz, że niezbyt dokładnie przeczytałem ustawę?
.Bo ustawa nigdzie nie mówi, że możesz sobie ot tak odstąpić i już.
jan17 napisał:
W grudniu bodajże była jej nowelizacja
A ty kiedy kupiłeś? Przed czy po 24 grudnia?
jan17 napisał:
i zgodnie z treścią konsument może od razu odstąpić od umowy w przypadku wykrycia wady tkwiącej w urządzeniu w momencie sprzedaży.
Zacytuj proszę tę treść.

Przed 24 grudnia, czyli tym samym podlegam jeszcze pod ustawę sprzed nowelizacji? Dobrze, mogę się mylić. Teraz już i tak są to rozważania teoretyczne, bo tak jak mnie poinformowałeś nie mogę już powoływać się na tę ustawę a jakiekolwiek roszczenia mogę kierować tylko i wyłącznie do gwaranta.

Proszę jeszcze o rozwiązanie kwestii obowiązywania ustawy w czasie. Spytałem na początku tego posta czy podlegam pod tą starą ustawę. Jak to wygląda?

jan17 napisał:
Przed 24 grudnia, czyli tym samym podlegam jeszcze pod ustawę sprzed nowelizacji?
Tak.
jan17 napisał:
Teraz już i tak są to rozważania teoretyczne,
Może i tak ale wiedza się nie marnuje.
jan17 napisał:
Proszę jeszcze o rozwiązanie kwestii obowiązywania ustawy w czasie.
Zakup przed 24, obowiązuje stara ustawa. Zakup 24 i później, obowiązuje rękojmia.
jan17 napisał:
Spytałem na początku tego posta czy podlegam pod tą starą ustawę.
Nie pytałeś o to. Ponad to nie da się odpowiedzieć na pytanie pod co podlegasz bez znajomości daty zakupu.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i rozwianie wątpliwości. Jeżeli będę mieć jeszcze jakiekolwiek pytania to pozwolę sobie tutaj napisać. Miłego dnia

Męczy mnie jeszcze jedna kwestia. Czy korzystając z przepisów o gwarancji konsumenckiej byłaby możliwość odstąpienia od razu od umowy ? Oczywiście bez wcześniejszego stosowania przepisów o gwarancji producenckiej. Albo czy byłaby taka opcja gdyby producent naprawił mi telefon, a nie wymienił i tym samym miałbym dalej ten sam telefon co w umowie o usługi telekomunikacyjne.

Nie ma czegoś takiego jak przepisy o gwarancji konsumenckiej.

Przy wykorzystaniu zapisów ustawy nie można od razu odstąpić.
jan17 napisał:
Albo czy byłaby taka opcja gdyby producent naprawił mi telefon, a nie wymienił i tym samym miałbym dalej ten sam telefon co w umowie o usługi telekomunikacyjne.
Tak.

Ostatnia edycja:
Powrót