t-mobile wezwanie do splaty kary

• Autor wątku Autor wątku nowyp1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowyp1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Dzis dostalem od -mobile wezwanie do zaplaty kary umownej przedsadownie innm wypadku bede placil jeszcze za postepowanie sadowne. Kare dostalem za nie zaplacony rachunek z listopada i kwietnia. Jednak za listopad byl rachunek zaplacony a za luty i marzec mialem zawyzone rachunki na 50 zl. W Kwietniu przyszedl ostatnia ich faktura z doplato o 9 zl. Od tamtej pory do dzisiaj nic nie przychodzilo od nich. W miedzy czasie bylem i sie pytalem w punkcie dlaczego faktur nie mam a odpowiedzi dostalem ze moge miec nadplate wiec zbytnio sie nie przejmowalem. Napisze do nich droga emailowa reklamacje (ososbscie w punkcie nie moge bo jestem we francji) lecz jak dostane odpowiedz negatywna to gdzie musze zglosic by sprawdzili dzialanie tej firmy. Wszystkie faktury oplacone mam w bankowosci elektronicznej wiec mam dowod wplat.

Pierwsze co powinieneś zrobić to zalogować się na swoje konto abonenckie w T-Mobile, prześledzić historię Faktur i wpłat. Następnie odnaleźć na swoim koncie bankowym potwierdzenia wpłat do operatora, pobrać je w formacie PDF. Będziesz wtedy wiedział czy jest niedopłata/nadpłata.

Powinieneś dostać również w wezwaniu przed sądowym informację, gdzie (w którym momencie) powstała niedopłata na twoim rachunku abonenckim.

Kolejnym krokiem, który powinieneś podjąć to telefon do biura windykacji T-mobile i ustalić dokładnie skąd się wzięła niedopłata.

Bardzo możliwe, że Twój problem wynika z nieodebrania jakiegoś pisma od operatora adresowane na teren Polski (skoro przebywasz we Francji).

Zwrócić należy uwagę również na fakt czy rozwiązałeś umowę, bardzo możliwe, że T-mobile w twoim przypadku odszedł od faktur papierowych na rzecz faktur elektronicznych. Jeżeli nie rozwiązywałeś umowy to nadal naliczany jest Tobie abonament - umowa zawarta na czas określony po zakończeniu okresu zastrzeżonego zmienia się w umowę na czas nieokreślony a nie wygasa automatycznie. Ponieważ kara umowna w zwyczaju operatorów naliczana jest po upłynięciu 30 dni od przeterminowania terminu płatności dwóch faktur, za uprzednim wezwaniem do dobrowolnego uregulowania należności, które dostałeś.

wlasnie mam zaplacone rachunki, mam potwierdzenia w bankowosci elektronicznej dlatego sie zdziwilem jak uslyszalem ze wypowiedzieli mi umowe i zadaja przedsadownie do zaplaty kary. ja dopiero od 3tyg we frncji jestem wiec caly czas bylem w domu i wiem ze nic mi nie przychodzilo od kilku miesiecy. napisalem do nich meila odczytali bo przyszedl email zwrotny o odczytaniu ale nic nie odpisali.

Witam, mam podobny problem jak kolega wyżej. Tylko, że u mnie sytuacja wygląda tak, że t-mobile rozwiązało umowę ze swojej winy, przyszło pismo, że jestem zwolniona ze wszystkiego bo non stop nie mialam zasięgu, karta się psula (wszystko było zglaszane). Nie kazali w ogole odpisywać więc pismo gdzieś było odłożone na bok. Nie przejmowałam się niczym. Niedawno przyszło do mnie pismo od nich, że mam zapłacić 1600 zł kary umownej i jeżeli nie zapłacę to do sądu. Napisałam do nich meile, do windykacji T-mobile tez i zero odpowiedzi. Moj dziadek jest radcą i powiedzial, że meile (pod warunkiem, że sa zachowane), są tak samo wazne jak listy. Dodzwonić się do nich też ciężko. Przyslali mi tez pismo, ze ewentulanie rozłozą mi to na raty, ale czemu mam placic skoro oni rozwiazali umowe i to nie z mojej winy. Naciągacze. Jak zapłacę te 10% które wymagają to znaczy, że zgadzam się na warunki umowy. Może trzeba do nich napisać pismo i wysłać poleconym?

Nie będe pokazywać bo są moje dane ale zacytuję słowo w słowo:
"W związku ze Pani niezadowoleniem z naszych usług zwalniamy z opłaty abonamentowej i aby dalej mogła Pani korzystać z numeru który Pani u nas posiada umożliwiamy dalsze korzystanie z karty poprzez comiesięczne doładowywanie wybraną kwotą" później dopisali, że przygotowali dla mnie nny abonament bez telefonu i jezeli jestem na niego zdecydowana to mam z tym pismem iść do salonu

Rozumiem treść pisma i wynika z niego, że już nie muszę opłacać abonamentu bo umowa została rozwiązana z ich inicjatywy. Co 2 dni psuła mi się karta, bylam bez zasięgu, chodziłam, zgłaszałam aż w końcu przyszło to pismo. Wszystko opłacałam. więc rozumiem o co chodzi, nie róbcie ze mnie głupiej...

Powrót