"Tajemniczy" testament

• Autor wątku Autor wątku Cruzifixus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cruzifixus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Moja babcia umarła 14 lat temu, rodzina podzieliła wszystko "zgodnie" z testamentem i wolą babci...chyba...bo jak chciałem zobaczyć testament to przez 14 lat mi sie nieudało, rodzina skutecznie odmawiała nie podając ani jednego powodu. Czy jest jakiś sposób żeby to zrobić bez wiedzy mojej rodziny (bo i tak mi nic nie dadzą zobaczyć ani nie udzielą informacji). Jest możliwe, że po takim czasie notariusz czy sąd ma taki dokument w swoim posiadaniu? I jeśli tak to czy mi go udostępni? Jeśli bym nie był ujęty w testamencie mojej babci czy z racji tego, że jestem jej wnukiem wydadzą mi (sąd bądź notariusz) odpis testamentu czy mają prawo odmówić? Zupełnie nie rozumie zachowania rodziny w tej sprawie...prosze o jakąś rade w tej sprawie.

Czy była sprawa o stwierdzenie nabycia praw do spadku po babci?

Ja nawet nie wiem czy byłem uwzględniony w tym testamencie przez babcie, rodzina wszystkie formalności załatwiała niedługo po śmierci babci ja miałem wtedy 9 lat więc w sprawach papierkowych sie nieorientowałem wtedy, a ja takiej sprawy nigdzie nie zakładałem. Czy bez założenia takiej sprawy o nabycie praw do spadku testamet nie może być mi udostępniony?

Powrót